Jak předejít potížím s časovým posunem

Pokud se na dovolenou chystáte do vzdálenějších destinací, asi se nevyhnete tzv. jet lagu, tedy problémům spojeným s časovým posunem. Je však možné jeho projevy o něco zmírnit.

Přelet několika časových pásem je pro náš organismus zátěž, která se nezřídka projeví tzv. pásmovou nemocí. Tělo si musí co nejrychleji zvyknout na zcela jiný rytmus, jste unavení, bolí vás hlava a máte pocit, že jste spali naposledy tak před rokem.

Návodů, jak všem těmto potížím předejít, existuje spousta. Někdy však stačí překvapivě málo. Máme pro vás tři jednoduché tipy, jak se problémům s jet lagem vyhnout.

Voda nad zlato

Jednou ze základních příčin potíží s časovým posunem je dehydratace. Před odletem si tedy pečlivě hlídejte pitný režim a pokračujte v této činnosti i v den letu. Na palubě letadla pak požádejte o nápoj pokaždé, když budete mít příležitost. Vyhněte se ale alkoholu! Zrovna tak raději nesahejte po nápojích obsahujících kofein. Ačkoli vás v letadle na chvilku „nakopne“, po jeho vyprchání se dostaví účinek zcela opačný a vaše únava bude o to horší. A navíc, budete-li kofeinový půst dodržovat i pár dnů před odletem, až si dáte po přistání hrnek kávy (třeba abyste neusnuli cestou z letiště do hotelu), bude její účinek o to silnější. Nejvhodnější je čistá voda.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kůži máte jen jednu. Šetřete ji!

Jíst, nejíst

Někteří odborníci rovněž doporučují upravit před odletem jídelníček. Tři dny před odletem si udělat „hodovní“ den, tedy jíst stravu bohatou především na bílkoviny, k večeru si dopřát nějaké ty sacharidy (brambory, těstoviny…). Následující den bude „hladový“ – tedy ne že budete hladovět úplně, ale sáhněte spíše po lehkých pokrmech, jako jsou saláty, ovocné a zeleninové šťávy… Pak si den před odjezdem zopakujete hody a v den odletu pseudohladovku.

Pohyb

Protože to nejlepší, co se dá v letadle při dlouhých přeletech dělat, je spát, je také dobré se dopředu unavit. V samotný den odletu nejspíš nebudete mít čas zajít si do posilovny nebo uběhnout 10 km, ale den předem se o něco podobného pokuste. Kromě toho, že se unavíte a připravíte si dobrou výchozí pozici pro zmíněný spánek, si také pořádně protáhnete svaly, které vás pak nebudou tolik bolet, až je budete nutit sedět hodiny v letadle. Dobré je také procházet se na palubě tak často, jak to jen bude možné. Trochu se protáhnete a osvěžíte. Odpočinutí a fyzická pohoda jsou v prevenci jet lagu zrovna tak důležité. Pravděpodobně budete mít na místě problémy se spánkovým režimem, tak proč se trochu „nenaspat do zásoby“ – alespoň zvládnete první den zařizování v hotelu apod. více méně odpočinutí.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:44
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat