Domácí zvířata nejsou bezcitná. Jsou to naopak vnímaví a emoční tvorové

Mnozí lidé se stále domnívají, že zvířata chovaná pro maso, jsou jen bezcitné jednotky, které se rodí k lidské potřebě. Neuvědomují si plně, že jsou to však tvorové uvědomující si sami sebe, mající složité emoce a cítící bolest a strádání jako lidé. Zoologové na to v poslední době poukazují stále častěji nikoli ve snaze vymýtit konzumaci masa, ale výrazně zlepšit podmínky chovu hospodářských zvířat.

„Naštěstí se situace v posledních letech výrazně zlepšila a už jsme schopní uznat, že zvířata (včetně našeho nadřazeného lidského já v této kategorii) mohou zažívat emoce od jednotných jako radost nebo smutek po složitější jako vcítění se, žárlivost či truchlení. Zvířecí cítění je definováno jako schopnost cítit, vnímat a zažívat subjektivitu. Jinými slovy jsou to emoce a pocity a v určité míře také vědomí, že já jsem já,“ tvrdí doktorka Emily Birch z Nottingham Trent University.

Zvíře bez emocí? Nesmysl!

Existuje na dva a půl tisíce studií dokazujících to, že hospodářská a domácí zvířata jsou cítící a myslící bytosti, které mají složité emoce a jistou míru vědomí.

Ovce dokážou rozeznat tváře svých přátel, které neviděly dva roky. Sloni mají ohromnou paměť, která jim umožní vybavit si dávné zážitky a na základě vzpomínky prožívat složité emoce. Primáti dokonce chápou, co je to férová odměna, umějí své druhy uklidnit tím, že jim poskytnou větší příděl na úkor svého.

Empatie i žárlivost

Potkani jsou schopni empatie a dokonce se umějí vzdát rozkoše a uspokojení proto, aby zachránili blízkého druha. Spousta dalších živočichů včetně ptáků umí truchlit nebo třeba žárlit.

„Takže, je zvířecí citlivost velkou věcí? Ano, je. Musíme zajistit, aby byla zohledněna v každém kroku při nakládání s těmito tvory, aby byli chráněni a byl jim poskytnut dobrý život, a nejde jen o domácí mazlíčky. Žijeme ve světě, kde se lidé pohoršují nad tím, když žena vyhodí kočku do popelnice, ale naprosto bezcitně přijímáme to, že plýtváme v rychlém občerstvení masem, které pochází ze stejně cítícího zvířete, které však žilo v brutálních podmínkách a ještě za horších podmínek přišlo o život. Je opravdu na čase, abychom se delší dobu zamýšleli nad myslícími bytostmi kolem nás,“ dodává doktorka Birch.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat