Geny zvyšující u člověka IQ také zvyšují riziko autismu či anorexie

Vědci z Massachusetts Institute of Technology a Harvardovy univerzity jsou překvapeni výsledky analýzy genetických souvislostí s různými mozkovými poruchami. Sledováním DNA více než milionu lidí totiž prokázali, že geny zvyšující u člověka IQ také zvyšují riziko rozvoje bipolární poruchy, anorexie či autismu.

„Tato práce začíná měnit pohled na to, jak přemýšlíme o poruchách mozku. Pokud jsme schopni odhalit genetické vlivy a rysy přesahu mezi různými poruchami, pak můžeme být schopni lépe chápat kořeny příčin těchto potíží,“ míní jeden z autorů výzkumu profesor Benjamin Neale.

Geneticky spolu souvisejí nejsilněji porucha pozornosti s hyperaktivitou, bipolární porucha, deprese a schizofrenie. Dále mezi sebou geneticky souvisejí anorexie a obsedantně-kompulzivní porucha. Obsedantně-kompulzivní porucha také s Touretteovým syndromem.

Naopak geneticky velmi vzdálené od sebe navzájem i jiných psychiatrických poruch jsou Parkinsonova choroba a roztroušená skleróza.

A zatímco inteligentnější lidé častěji trpí anorexií, autismem, bipolární poruchou a obsedantně-kompulzivní poruchou, naopak mají nižší riziko Alzheimerovy choroby a mrtvice.

Kde se vlastně vzala?

Proč jsou vlastně lidé inteligentnější než ostatní velcí primáti? Na to se pokusili odpovědět vědci z Yaleovy univerzity. Začali se zabývat mozkem člověka a srovnali ho se šimpanzím a také s mozkem makaků. A vyšlo najevo, že žádný jiný primát nemá v mozku tak obrovské množství dopaminu jako člověk. Tento hormon řídí také závislosti a potěšení, ale zároveň hraje významnou roli v lidské inteligenci.

Lidé mají gen TH, který se v neokortexu projevuje sekrecí velkého množství dopaminu.

„U lidí se vyvinul takový systém dopaminu, který není znám u žádných jiných primátů a liší se také od toho šimpanzího,“ tvrdí profesor Nenad Sestan z Yaleovy univerzity.

Jeho tým sledoval v mozku makaků, šimpanzů a člověka šestnáct klíčových oblastí a také to, jaké geny se tam projevují a které jsou naopak vypnuté. Ve většině oblastí byly rozdíly minimální, ale v neokortexu, který zpracovává paměť a jazyk, nebo také ve striatu, oblasti řídící rozhodování, byly obrovské rozdíly, člověku se žádný primát v tomto nepodobá. V lidském striatu vyrábí dopamin 1,5 procenta všech neuronů, což je třikrát více než u jiných primátů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat