Extroverti jsou v práci produktivnější, když jsou smutní

Extroverti jsou lidé, které si spojujeme s veselou a bujarou náladou. Jejich otevřenost vůči druhým a vyšší emoční reaktivita je předurčuje k tomu, že v dobré náladě nezvládají organizaci svého času a hůře se soustředí na práci. Extroverti jsou tedy ve srovnání s introverty produktivnější, když jsou emočně negativněji naladění. Prokázali to kanadští psychologové.

Naopak u lidí s menší emoční reaktivitou, což jsou především introverti, je pro práci lepší, když mají dobrou náladu. Negativní emoce je brzdí. Extrovertům ale pomáhají nebýt v takové euforii a více se soustředit.

Profesorka Tara McAuley z University of Waterloo se zabývala vztahem mezi emoční reaktivitou, tedy citlivostí, intenzitou a trváním našich emočních reakcí na náladu. Tyto vlastnosti totiž ovlivňují účinné fungování neboli schopnost pracovat produktivně.

„Náš výzkum dokazuje, že některým lidem špatná nálada pomáhá k takovému typu myšlení, který je důležitý pro každodenní život a produktivní práci. Víme, že lidé se mezi sebou v emoční reaktivitě liší a že tyto rozdíly můžou mít vliv na mentální zdraví a vývoj,“ tvrdí profesorka McAuley.

Kam patříte vy?

Dělení lidí na introverty a extroverty je poměrně tradiční – ukazuje, jestli jsou jedinci spíš uzavření a hloubaví, nebo spíš otevření a společenští. Jenže takové kategorizování a zjednodušování je velmi nepřesné. A psychologové dnes přiznávají, že většina lidí ani nepatří k jedné skupině. Je naopak průnikem obou kategorií, které se říká ambivert.

Většina lidí, která patří mezi ambiverty, se často dozví o tom, že je buď introvert, nebo extrovert, tedy o špatné kategorii. Většina z nich také s touto kategorií nesouhlasí,“ tvrdí doktorka Vanessa Van Edwards z Oregonu.

Psychologové začali používat termín ambivert teprve nedávno. Zpopularizoval ho v odborných kruzích doktor Adam Grant z Pensylvánie, když o něm v roce 2013 napsal odborný článek. Ambiverti podle něj umějí nejen naslouchat, ale občas také rádi mluví. Jsou to lidé, kteří se v dobré společnosti nebojí prosadit a bavit, ale když přijdou do nové společnosti, působí plaše a jsou spíš stažení do sebe. Občas mají rádi velkou společnost a jindy jsou zase rádi sami se sebou a svými myšlenkami.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat