Co jste určitě nevěděli o letadlech. Opravdu je možné otevřít za letu dveře?

11.08.2018 | Zajímavosti

Někdo létání miluje, druhý zase nenávidí. Ať tak či onak, mnoho cestujících se jistě při rozhlížení útrobami letounu zamýšlelo nad mnoha otázkami, na které dodnes nezná odpověď. Na některé z nich vám odpovíme my.

Lze otevřít dveře za letu?

Ne. Kromě toho, že je drží mnoho mechanických zámků a vnitřní tlak, jsou totiž ještě větší, než jejich vnější rám. I kdyby se o jejich otevření pokoušela polovina letadla, nepovede se jim to.

Šance na přežití

Podle různých studií mají cestující sedící v zadní části letounu zhruba o polovinu větší šanci na přežití, než ti, kteří sedí vpředu. Tak na to myslete, až si příště budete rezervovat místa v letadle.

Vzlet a přistání = riziko

80 % veškerých nehod se stává v prvních minutách po startu a posledních deseti před přistáním. Vzlet a přistání jsou tak nejrizikovějšími momenty celého letu.

Drahé součástky

Tak zdánlivě obyčejná věc, jakou je okénko letounu, může v případě nehody a jeho rozbití pěkně provětrat nešikovu kapsu. Pouhý jeden díl čelního skla totiž stojí stejně jako nové BMW.

Proč je v oknech díra?

Nepatrná bezpečnostní dírka v jedné nebo více tabulkách okýnek reguluje tlak mezi kabinou a mezerou mezi tabulkami okna. Zabraňuje také jeho rozbití a zamlžení, ke kterému by došlo vlivem velkého rozdílu vnější a vnitřní teploty.

Proč vesty? Proč ne padáky?

Napadlo vás někdy, proč je součástí záchranných prostředků zrovna vesta a ne padák? Vzhledem k tomu, jak už jsme si řekli na začátku, že dveře letadla nelze za letu otevřít, nelze tedy ani vyskočit a padáky by vám byly k ničemu. Navíc byste při seskoku z takové výšky dříve umrzli nebo byste se udusili.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat