Muži z posiloven často nesnáší své vlastní tělo

Posilovny jsou plné mužů, kteří na první pohled vypadají velmi sebevědomě. Určitě jim záleží na tom, jak vypadají a jak působí povrchně na druhé. Jenže jsou mezi nimi také muži mající častěji deprese a trpící častěji poruchou vnímání vlastního těla – ve srovnání s muži v běžné populaci. Tvrdí to neurologové z Norské univerzity techniky a přírodních věd a Harvardovy univerzity.

Podle jejich zjištění každý desátý muž v posilovně trpí poruchou vnímání vlastního těla. Ačkoli mají normální a zdravou postavu, připadají si tito muži obézní, vyzáblí či nedostatečně svalnatí. Trpí častěji také depresemi a úzkostmi.

Chci mít svaly!

Mnohem častěji jsou to také ti muži, kteří se o víkendu opíjejí, kteří drží nesmyslnou dietu a kteří užívají anabolické steroidy.

„Studie zabývající se poruchou příjmu potravy a poruchou vnímání vlastního těla se provádějí také mezi mladými muži, ale většinou se odborníci ptají na stejné otázky, které pokládají dívkám. Ale mladí muži nechtějí být štíhlí. Chtějí mít veliké svaly. Takže otázky pokládané dívkám jsou v jejich případě nesmyslné, pokud chceme odhalit muže mající problém s vnímáním vlastního těla,“ tvrdí neuroložka doktorka Trine Tetlie Eik-Nes z Trondheimu.

Nedosažitelný ideál

Mladí muži vzhlížejí ke sportovcům a jiným slavným mužům, jejichž životní styl jim však umožňuje pracovat téměř výlučně na své povrchní image – na tělesné schránce.

„Problém nastává, když se ideálem krásy stávají těla atletů, jako je Cristiano Ronaldo, protože takové tělo nemůžou mít muži, již mají běžnou práci, studují a mají rodinu. Pokud chcete vypadat jako Ronaldo, pak se posilování a cvičení stává prací na plný úvazek od rána do večera. Ale takový člověk tvoří jen promile z celé populace, které se živí vrcholovým sportem,“ uvádí doktorka Eik-Nes.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat