Dopravní zácpy nejsou jenom o nervy. Podle vědců ničí zdraví

Denně dojíždíte do práce s tím, že ne vždy se přeprava obejde bez komplikací? Pozdní příchod není to jediné, co se vám může stát. Čím déle totiž zůstanete trčet v koloně, tím více narůstá riziko astmatu, bronchitidy nebo rakoviny!

Ze statistik jednoznačně vyplývá, že motorizovaní tuzemáci tráví postáváním v dopravních zácpách přibližně 18 hodin ročně. To není zrovna málo, viďte? Pokud i vy žijete ve větším městě, tudíž se často v nějaké té špičce zaseknete také, měli byste zbystřit. Čas, který trávíte pohledem na vozidla před vámi, se na vašem zdraví může neblaze podepsat. Je tady lepší cestovat autobusem, nebo to vyjde nastejno?

Znečistěný vzduch jako hrozba číslo jedna

Je tomu sotva pár týdnů, co ministerstvo životního prostředí spolu se zástupci Evropské komise projednávalo materiály týkající se kvality českého ovzduší. Pravda je totiž taková, že prachovým částicím i karcinogenním látkám je denně vystaveno přibližně 60 % našinců, což zmíněné dokumenty jenom potvrzují. Už to samo o sobě nevypadá nijak růžově, nicméně skutečný problém nastává, když se ocitnete uprostřed dopravního kolapsu, přičemž nervózně sledujete hodinky. Proč je vaše auto nepřítel i život ohrožující past?

Jó, řidič. Ten tvrdý chleba má

Závěry nedávné britské studie, jež byla uskutečněná na anglické Univerzitě v Surrey, dávají děsivý podnět k zamyšlení. V podstatě informují o tom, že úroveň znečistění uvnitř vozidel je mnohem vyšší, než si člověk umí představit. Autoři výzkumu varují, že ten, kdo pobývá delší dobu v uzavřeném prostoru, vdechuje z ventilátoru automobilu mnoho toxických výparů linoucích se z výfuků ostatních účastníků provozu. Že ani kvůli tomu nehodláte chodit pěšky? Experti by vám něco takového doporučili, neboť se domnívají, že v porovnání s vaším plechovým miláčkem je i místo na okraji frekventované dálnice snesitelnější. Co všechno tedy každodenním dojížděním do práce riskujete?

Astma? To je asi to nejmenší

Přestože specialisté z výše zmíněné vzdělávací instituce připouštějí, že k vážným zdravotním komplikacím dochází jen v krajních případech, není pohyb o tom, že tím častěji zůstanete v zácpě, tím hůře. Údajně vám hrozí vyšší riziko rakoviny plic, poškození dýchací soustavy nebo dokonce předčasné úmrtí. Tak trochu počítat byste prý měli i astmatem, bronchitidou a vleklými kardiovaskulárními chorobami. Alespoň taková je prognóza odborníků, která život na vesnici, kde kolabující dopravu vidí pouze v televizi, staví do úplně jiného a bezpečnějšího světla. A jak se na tuhle situaci díváte vy?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat