Muži při stejné bolesti naříkají více než ženy

Když dvě osoby čelí stejně intenzivní bolesti, neprožívají ji stejně intenzivně. Žena mnohem méně skuhrá a snáší ji mlčenlivěji než muž. Muži jsou mnohem více ve stresu a přecitlivělí, když mají čelit bolesti, kterou už jednou prožili.

Ženy mají podle autorů z Kanady evoluční výhodu v tom, že mají tendenci na bolest velmi rychle zapomínat. Možná i proto, aby byly schopny opakovaně rodit. Muži naopak velkou bolest, kterou v minulosti prožili, nosí v paměti mnohem déle. Když jí mají čelit znova, je to pro ně stresující, protože si ji dokážou živě vybavit.

Překvapivé výsledky

„Byli jsme ohromeni výsledky této studie… Co bylo ale ještě větším překvapením, je to, že muži reagují na bolest mnohem expresivněji. Ačkoli se ví, že jsou ženy citlivější vůči bolesti než muži a že také snadněji podléhají stresu,“ tvrdí doktor Jeffrey Mogil z McGillovy univerzity v Kanadě.

Podle něj muži dokážou silněji předvídat to, jak silná bolest je čeká. Pakliže ji už v minulosti zažili. A tato stresová reakce zvýší jejich citlivost, takže hůře bolesti odolávají, více křičí a projevují emoce bolesti.

Odlišný přístup lékařů

Autoři zdůrazňují, že při léčbě bolestí je třeba k mužům a ženám přistupovat odlišně. Ženy, i když zažívají stejnou bolest jako muži, kňučí méně. Lékař tak může intenzitu jejich trápení podcenit.

Na výzkumu se podílel také doktor Loren Martin z Univerzity v Torontu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat