Sedm morálních pravidel, která ctí v New Yorku i v pralese

Antropologové z Oxfordské univerzity tvrdí, že všechny úspěšné kulturní společnosti světa sdílejí sedm morálních pravidel. Lze tedy říci, že jsou globálně univerzálními pravidly, která obecně stmelují společnost a podporují její úspěšné fungování. Žádné z nich ale nezahrnuje dnes tolik zdůrazňovanou konkurenci, ale naopak hlubokou spolupráci.

Tato pravidla antropologové z Oxfordu popsali analýzou šedesáti různých kultur světa, které prosperují.

Silná sedma

Univerzálními pravidly pak jsou: pomáhat rodině, pomáhat členům své skupiny (společenství), oplácet laskavost, být statečný, podřizovat se nadřízeným, rozdělovat spravedlivě zisky a zdroje a respektovat vlastnictví druhých osob.

V širším pojetí pravidel podle autorů je také péče o nemocné a stárnoucí příbuzné, předávání majetku potomkům, dobrovolná účast ve válce při ochraně skupiny a respekt ke starším osobám.

Napříč kulturami

„Všichni lidé ve všech koutech světa sdílejí určitý morální kód. Sedem morálních pravidel je univerzálních napříč kulturami, protože lidé čelí stejným společenským problémům,“ tvrdí doktor Oliver Scott Curry z Institutu kognitivní a evoluční antropologie na Oxfordské univerzitě.

Podle autorů je většina z morálních kódů „levicová“, zvláště spravedlivé přerozdělování zisků a zdrojů všem, pomoc rodině a pomoc společenství či oplácení laskavosti. Ale podřizování se autoritám a respekt k soukromému vlastnictví jsou hodnotami spíš pravicovými.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat