Mravenci produkují antibiotika, která chrání rostliny před nemocemi

Vědci z Dánska tvrdí, že by mravenci pasoucí mšice a sbírající různé housenky na rostlinách mohli být novým zdrojem biologické léčby onemocnění rostlin. Syntetické pesticidy představují ekologickou katastrofu, navíc je jejich účinnost většinou omezená. Ale mravenci produkují látky, které prokazatelně tlumí čtrnáct různých onemocnění a celkově snižují míru infekce rostlin o devětapadesát procent.

Podle biologů Joachima Offenberga a Christiana Damgaarda z Aarhuské univerzity představují ohromnou možnost pro vývoj nových léčiv, které by byly biologické a bez vedlejších negativních účinků syntetických pesticidů.

Hmyz k nezaplacení

Mravenci jsou velmi čistotný a odolný druh blanokřídlého hmyzu. Podobně jako včely produkují na povrchu svého těla látky, které působí jako dezinfekce a antibiotikum. Navíc si na svých tělech udržují kolonie bakterií, které zřejmě také produkují antibiotické léky vůči patogenům.

Desítky druhů mravenců loví potravu na rostlinách, nejčastěji dřevinách, na jejichž šťavnatých koncích také pasou a chrání mšice. Ačkoli tím rostlině škodí, protože mšice deformují růstové vrcholy, chrání rostlinu zároveň před čtrnácti různými onemocněními. U jabloní bylo prokázáno, že snižují míru hniloby a strupovitosti.

Všechno má své ale...

Nicméně mravenci ale u některých jiných typů onemocnění míru infekce zvyšují. Takže sami o sobě nejsou řešením jako ochrana před chorobami zemědělských plodin. Ovšem analýzou látek, které produkují, bychom mohli získat účinné léky proti řadě onemocnění.

„Zatím nevíme, jak přesně mravenci rostliny léčí. Ale víme, že mravenci vylučují feromony na své cestě po rostlině, aby našli znova stejnou stezku. A víme, že některé z těchto feromonů mají antibiotické účinky. Léčivý účinek pro rostliny by tudíž mohl souviset s těmito feromony,“ míní doktor Offenberg z Aarhuské univerzity.

Mravenci by ale také mohli poskytnout nová antibiotika proti bakteriálním onemocněním člověka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat