Psí srst versus pánské vousy. Překvapivý ráj pro mikroby

Máte doma psa? I kdybyste ho neumyli dejme tomu dva měsíce, stále by jeho kožich v porovnání s bradkou moderního muže obsahoval mnohem méně škodlivých bakterií. Čí společnosti tedy dáte přednost?

Zatímco ještě před několika lety se na zarostlé muže hledělo všelijak, v současné době jsou vousy oblíbeným módním trendem. Není se tedy co divit, že neustále přibývá těch, kteří přírodě dávají „volnou ruku“, přičemž se s pocitem úlevy zříkají žiletek i dlouhých prostojů při holení. Otázkou však je, zda je to vůbec dobře.

Kdo jde s proudem, ten riskuje

Není to tak dlouho, co švýcarští vědečtí výzkumníci vypustili do světa informaci, že i kožich dlouho nemytého psa je ve srovnání s lidským plnovousem mnohem čistší. K tomuto šokujícímu postoji dospěli na základě výzkumu, jehož se zúčastnilo 18 příslušníků silnějšího pohlaví a 30 němých tváří různých plemen.

Pravda, o které možná nechceme slyšet

Po odebrání vzorků a následné analýze vyšlo najevo, že veškerý biologický materiál pocházející od mužů obsahuje širokou škálu škodlivých mikrobů. A co hůř, „obličejový porost“ více jak poloviny respondentů v sobě dokonce ukrýval i zdraví ohrožující bakterie spojované s vážnými komplikacemi. Jak křest ohněm dopadl pro čtyřnohé tvory? Jejich srst takové markantní bakteriální zatížení nenesla, což vyvedlo z míry i samotné experty, kteří očekávali pravý opak. Z toho plyne jediné. S Punťou se bez zbytečných obav klidně pomazlete, ovšem v případě vašeho neoholeného protějšku je trocha projevené něhy trochu na pováženou. Pokud namítáte, že vás jen tak něco nerozhodí, s optimismem ještě šetřete. Otázkou hygieny se v souvislosti se stylem „na Krakonoše“ totiž zabývali i jinde a jinak.

Bradka jako nebezpečná záležitost

„Poznatky našeho výzkumu jasně ukazují, že v drtivé většině případů bývají vousy co do počtu choroboplodných zárodků srovnatelné s veřejnými toaletami. Pokud bychom k podobným výsledkům došli kupříkladu v případě vody, nesměla by se vůbec používat a musela by se okamžitě dezinfikovat," připouští americký mikrobiolog John Golobic z Newyorské univerzity. To na klidu rozhodně nepřidá…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat