Míra laskavosti a dobrosrdečnosti je dána genetikou

Psychologové se s moderními metodami čtení DNA stále častěji zabývají tím, na kolik jsou některé osobnostní vlastnosti ovlivněny geneticky a na kolik vlivem prostředí a výchovou. Většina psychických vlastností člověka se tvoří součinností obou faktorů – na genetický základ působí nějaké podmínky. Pokud je vliv genů menší, podmínky výrazněji ovlivňují typ osobnosti. Pokud je vliv genů velký, výchova a podmínky včetně zkušeností a zážitků mají menší účinek a lidé stejných genů jsou si v osobnostních rysech velmi podobní. U laskavosti a dobrosrdečnosti je to sázka do loterie. Geny a vliv prostředí mají zhruba stejný vliv. Tedy výchova a zážitky či zkušenosti rané fáze života mají o chlup větší význam.

Podle genetiků a psychologů z Londýnské univerzity, kteří zkoumali dědičnost laskavosti a dobrosrdečnosti u 2 800 dvojčat, ovlivňují geny tuto vlastnost ze sedmačtyřiceti procent, zatímco podmínky prostředí z třiapadesáti procent.

Jednovaječná dvojčata oddělená po porodu se v těchto výzkumech používají proto, že mají identické geny, ale působí na ně různé podmínky prostředí.

Vliv na psychiku

„Také se lišíme v tom, jak moc mají získané zkušenosti vliv na naši psychiku. Vědci se vždy domnívali, že na to, jak se člověk narodí citlivý a vnímavý vůči druhým, mají vliv geny. Tohle je první výzkum, který dokázal přesně vyjádřit číselně, jaký vliv na citlivost člověka mají právě genetické faktory,“ uvedl profesor Michael Pluess z Londýnské univerzity.

Podle autorů z Londýna přitom záleží, vůči čemu se člověk narodí citlivý – to je onen vliv genetický. Někdo se narodí citlivý vůči špatným zkušenostem, které ho výrazně negativně poškodí. Druhý člověk má ale jiné geny, takže je vůči negativním emocionálním zážitkům v dětství odolnější, takže i přes špatné zacházení na počátku života se z něj nestane bezcitný jedinec. A platí to i naopak. Emocionálně pozitivní zkušenosti v dětství mohou velmi silně ovlivnit jednoho jedince, ale na majitele jiných genů můžou mít vliv malý. Takže i když má láskyplné dětství, v dospělosti je bezcitný.

„Tyto rozdíly v citlivosti jsou právě řízeny geneticky,“ tvrdí spoluautor doktor Elham Assary z Londýnské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat