Lidé zažívají na koncertech silné emoce díky synchronizaci mozků

Studiové nahrávky jsou většinou zvukově mnohem dokonalejší než živá vystoupení hudebníků. Nicméně fanoušci dávají koncertům přednost. Zažívají na nich totiž tak silné emoce, jaké při poslechu nahrávky necítí. Ačkoli samotná hudba výrazně stimuluje emoce člověka, na koncertu jde ještě o něco jiného. Psychologové z Číny prokázali, že při živém vystoupení se synchronizují mozky hudebníků a jejich posluchačů. Tím se emoční reakce zesiluje a posiluje se sociální cítění.

Vědci z Šanghaje to prokázali minimálně u posluchačů klasické hudby. Sledovali jejich mozky a mozek houslisty zobrazovací počítačovou technologií. A zjistili, že řada center v mozcích interpreta a posluchačů se během koncertu synchronizovala. Ve zmíněných střediscích koncového mozku se zvýšil průtok krve. K posílení činnosti došlo především v centrech interpretace rytmu a také sociálního cítění.

Koncert tedy podporuje sociální chování

„Tyto objevy naznačují, že tato nervová synchronizace mezi publikem a interpretem může sloužit jako skrytý mechanismus pozitivního přijetí hudebníkova výkonu. Tato studie rozšiřuje naše chápání toho, jak si lidé užívají a oceňují živé koncerty,“ míní psycholog doktor Jing-jing Chou z univerzity v Šanghaji.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat