Přihlášení na Bety.cz

Neplatné uživatelské jméno nebo heslo

Zapomněla jste své heslo?

Pokud žádný z uvedených účtů nemáte, zaregistrujte se zde

Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Čokoláda v horkém létě? A proč ne?

Miluje přírodu, psy a občas si s nepořádným manželem dopřeje dobré červené víno. Jejím největším snem je vychovat ze svých dvojčat slušné kluky.

Zobrazit další články autorky

10. 8. 2012 | Zajímavosti

Na teploměru je pětatřicet nad nulou a vy máte na výběr: půllitr vychlazeného piva nebo šálek horké čokolády. Reakce je asi jasná – většina Čechů zvolí první variantu. Letní teploty holt nejsou pro konzumaci čokolády tím pravým impulzem. A přesto každý milovník čokolády potvrdí, že by byla škoda strávit jakékoliv roční období bez tohoto klenotu mezi potravinami. Jen je třeba vědět pár věcí: podle čeho vybírat, jak skladovat a kdy konzumovat.

Letní vedra samozřejmě čokoládám příliš nesvědčí. „Čokoládě neprospívají příliš vysoké teploty, za které lze s ohledem na její charakteristické vlastnosti považovat teploty nad 25 °C,“ říkají odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jak se tedy vyhnout tomu, abychom si domů přinesli výrobek s nějakou vadou, jakou je třeba žluknutí, šedivění či tzv. cukerný výkvět na povrchu čokolády? „Kvalitní čokolády bez přidaného tuku vydrží vyšší teploty než běžné čokolády, nicméně i u nich je potřeba nevystavovat je přímému slunci a zachovat teplotu maximálně na úrovni té pokojové,“ vysvětluje Martin Richter z Čokoláda.cz. „Nedoporučujeme dávat čokoládu do lednice, výkyvy teplot mohou způsobit šedivění čokolády a studená čokoláda v sobě více zadržuje chuť a vůni.“

Druhá věc je výběr konkrétního výrobku a prodejce, který musí vědět, jak se o čokoládu v době skladování a distribuce k zákazníkovi postarat, aby ji nevystavil vysokým teplotám nebo náhlým teplotním přechodům. „Člověk by měl uvažovat nad tím, od koho výrobek kupuje a jak asi mohl být skladován. Když nabízí prodejce v létě čokoládu ve vyhřáté prodejně nebo dokonce ve stánku, nemůžeme si o kvalitě výrobku dělat iluze,“ říká Lukáš Tyl, odborník na čokoládu. I když žádný zákazník nevidí všechny fáze cesty od výroby až na pult prodejny, přesto má mnohem vyšší šanci, že jeho čokoláda bude skutečně prvotřídní, když ji pořídí v dobrém obchodě.

A jak na naše chuťové buňky, když nás právě otupují tropické teploty? „V létě si lidé dávají čokoládu méně často, včetně horké čokolády. Je to součást našich zvyků. Češi prostě v létě teplým nápojům moc neholdují. Když se ale vydáte kamkoliv na jih, uvidíte ten rozdíl. V Itálii, ve Španělsku nebo třeba v takovém Turecku sedí lidé i v největších vedrech se šálkem v ruce a popíjejí různé horké nápoje,“ říká Eva Wozniaková, majitelka oblíbené olomoucké čokolaterie. Na sezonní tuzemský odpor k teplým nápojům už ale našla řešení. „Vytvořila jsem chlazenou kávu. Je studená, ale neztuhne, zůstává pořád tekutá, i když o trochu méně než horká káva. Je to poněkud jiným složením tohoto příjemně chutnajícího nápoje,“ dodává majitelka čokolaterie a zdůrazňuje, že i přes změnu složení se stále jedná o kvalitní sedmdesátiprocentní čokoládu.

Tak tedy – i když jsou letní dny a týdny před námi, nezapomeňte na čokoládu. Ať už chlazenou či přímo ledovou, horkou, nebo klasickou tabulkovou, ale dobře skladovanou. Je to přece jen aristokratka mezi potravinami, která umí zpříjemnit každý okamžik.

Člověk zažívá sedmadvacet různých emocí

Plněný pstruh

Plněný pstruh

11 hlasů
60min 606 kJ 132 Kč

Nejčtenější články

TESTOVÁNÍ: Vyzkoušejte s námi službu HoppyGo

TESTOVÁNÍ: Vyzkoušejte s námi službu HoppyGo

Kyselina hyaluronová – novodobá nezbytná součást kosmetické výbavy

Kyselina hyaluronová – novodobá nezbytná součás...

Ideální osvěžení na konci léta? Vyzkoušejte chmelený cider od Táty!

Ideální osvěžení na konci léta? Vyzkoušejte chm...

REDAKČNÍ TESTOVÁNÍ: Jak jsme krásnější díky collallocu

REDAKČNÍ TESTOVÁNÍ: Jak jsme krásnější díky col...

REDAKČNÍ TESTOVÁNÍ: Diář s osobností, který nebudete chtít dát z ruky

REDAKČNÍ TESTOVÁNÍ: Diář s osobností, který neb...

Ovoce místo nezdravých sladkostí. Jak ho zařadit do dětského jídelníčku

Ovoce místo nezdravých sladkostí. Jak ho zařadi...

Tip na oběd

Králík na bazalce

6 hlasů
1h a 25min 537kJ 210 Kč

Kdo má rád králíka, určitě si pochutná.

Asijská pikantní nudlová polévka s houbami

13 hlasů
1h a 5min 172kJ 90 Kč

Sytý vývar s rýžovými nudlemi a houbami.

Poradny

Je nějak omezena práce na dohodu o pracovní činnosti?

Dobrý den, co se týče počtu hodin, práce na DPČ je omezena na maximálně 20 hodin týdně, výše výd... Více

Mohu při MD a RD pracovat pro zaměstnavatele na DPP?

Dobrý den, co se týče přivýdělku, záleží také na tom, zda jste opravdu stále ještě na mateřské d... Více

Beran

Horoskopy Beran

21. 3. - 20. 4. změnit

Nejste zrovna pověstní respektováním pravidel za každou cenu. Pokud se nějaké zcela vymyká vašemu přesvědčení, upravíte ho podle sebe. A i když vám to většinou prochází bez nějakých následků, tento týden by vám takový postup &sc...

Více