Mějte přítomnost vos ve vaší zahradě pod kontrolou

Bojíte se vos, jejichž útoky s koncem léta nabírají na intenzitě? Je to pochopitelné, ale i tak se nevyplácí je z pozemku vyhánět. Pomohou vám totiž zlikvidovat škůdce.

Vosa. To je tvor, kvůli kterému je ochutnávka melounu na terase téměř adrenalinový sport. I když dosahuje poměrně malého vzrůstu, v lidech vzbuzuje velkou paniku. Přesto bychom ji měli na své zahradě vítat s otevřenou náručí. Proč je tento zástupce blanokřídlých živočichů užitečný a jak zařídit, aby si nás příliš nevšímal?

Škůdci, bojte se!

Larvy vos jsou výlučně masožravé a živí se hmyzem, který vosy dělnice uloví a dopraví je „domů“. Většinou se jedná o snadno dostupnou kořist, jako jsou housenky, mouchy, mšice, svilušky, molice a červi. Tím se dostáváme k tomu, že černožlutí létající predátoři, které tak úpěnlivě odháníme, regulují počet přemnožených škůdců, čímž chrání rostliny a vaši s láskou pěstovanou úrodu. Dělají to přirozeně a řídí se svými zákony. A za tuhle výpomoc nezaplatíte ani korunu.

Zachování přírodního řádu

To, že vosa dokáže vyplenit škůdce, ještě neznamená, že ona sama je v bezpečí. Bývá totiž chutnou svačinkou pro některé druhy ptáků, žab, ještěrek, mloků a plazů. Na její hnízdo, v němž pobývají stovky larev, nebojácně zaútočí i medvěd či jezevec. Zkrátka a dobře, vosa je součástí potravinového řetězce, který je klíčový pro zachování biologické rozmanitosti. Z tohoto pohledu je tedy velice užitečná. Jenže co když se jí stejně bojíte?

Odlákejte pozornost

Co vosu zaručeně přiláká, to je sladké. Když třeba skleničku s limonádou položíte daleko od sebe, nebude na vás útočit, protože pro ni přestanete být zajímaví. Dlužno dodat, že jako ochranný repelent můžete využít směs esenciálního mátového oleje s dalším nosným olejem. Pronikavé svěží aroma tohoto mazání ji zaručeně odpudí.

Falešné hnízdo jako dobrý nápad

Zmiňovaný živočich je velice teritoriální tvor a nikdy se nezabydlí v blízkosti své konkurence. Moc dobře ví, že by to nedělalo dobrotu. Proto je dobré rozvěsit na místech, kde trávíte nejvíce času, falešná hnízda. K tomu účelu bohatě postačí větší papírové sáčky, které vosa bude považovat za bydliště cizího společenství, což ji přiměje k rychlému odchodu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat