Poloha ve spánku je odrazem socioekonomického postavení

Psychologové vědí, že poloha při spánku naznačuje některé vlastnosti člověka. Sebevědomí a nebojácní lidé častěji spávají na zádech s roztaženýma nohama a rukama. Naopak úzkostní lidé se raději na boku schoulí do polohy plodu v děloze. A tuto polohu nejčastěji zaujímají také lidé, kteří vydělávají málo. Není divu, mají více starostí se zajištěním každodenních potřeb a poloha, kterou zaujímali v děloze, jim poskytuje pocit matčina bezpečí.

Podle průzkumu (1) britské spánkové laboratoře naopak ti, kdo vydělávají nejvíce a jsou tedy alespoň hmotně zajištění, nejčastěji usínají v poloze volného pádu. Vleže na břiše s doširoka roztaženýma rukama nohama. Druhou nejoblíbenější polohou těchto socioekonomicky vysoce postavených členů společnosti je tzv. poloha na vojáka, kdy člověk leží na zádech s rukama podél těla. Lidé s nízkými příjmy vyhledávají naopak polohy poskytující pocit bezpečí. Ať už tedy v podobě lidského plodu, nebo při objímání polštářů nohama a rukama.

Kvalita spánku se odráží po celý den

Průzkum (1) polohy spánku ve vztahu k jejich příjmům provedla u pěti tisíc Britů společnost Naturalmat. Její odbornice na zdravý spánek Christabel Majendie k tomu uvedla v rozhovoru pro deník The Mail: „Zhoršená kvalita spánku souvisí s horším výkonem během dne, což se může odrazit také v profesním životě.“

Nicméně příjmy a úspěch v povolání se odrážejí v poloze jen částečně v rozpětí několika málo poloh. Obě skupiny osob – nejméně a nejvíce vydělávající – totiž spí jen výjimečně v poloze na zádech s rukama za hlavou, jako by člověk ležel na trávě a sledoval nebe, a pak v poloze strnulého kmene, kdy člověk leží na boku s rovnýma nohama a rukama podél těla.

Poloha při spánku u osob s nejvyššími příjmy podle Naturalmat:
1. Volný pád – 29 procent
2. Voják – 23 procent
3. Poloha plodu – 21 procent
4. Objímající polštáře – 13 procent
5. Stabilizační poloha – 9 procent
6. Hvězda (na zádech ležící s roztaženýma rukama a nohama) – 2 procenta
7. Pohoda na trávě – 2 procenta
8. Poleno – 1 procento

Poloha při spánku u osob s nejnižšími příjmy podle Naturalmat:
1. Poloha plodu – 29 procent
2. Objímající polštáře – 24 procent
3. Volný pád – 14 procent
4. Stabilizační poloha – 13 procent
5. Voják – 10 procent
6. Hvězda – 5 procent
7. Poleno – 3 procenta
8. Pohoda na trávě – 2 procenta

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2861987/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat