Fascinující fakta o mužském mozku

Mozek lidstvo nepřestává fascinovat. Je to dokonale fungující orgán, o kterém nikdo nemůže tvrdit, že ho stoprocentně zná. Zatímco se říká, že ten ženský je komplikovanější, nebo tedy aspoň muži si to myslí, samčí mozkovna rozhodně není pozadu. Jak to pánové mají s nevěrou, rodičovskou rolí nebo samotou?

Nevěřte všemu, co se říká. První ženou na světě a zároveň první láskou Adamovou nebyla Eva, ale Lilith. Jenže ta s ním nedokázala žít v míru. Údajně měla problém s tím, aby se mu při milování podrobila v submisivní poloze. Inu, člověk nikdy neví, co se tomu druhému honí hlavou. Mozek je totiž jedním velkým tajemstvím. A v tom mužském se odehrává několik zajímavých procesů!

Těhotenství je nakažlivé

Všechno je na vás. Trable v těhotenství, porod, kojení a péče o dítě. Muž jen oplodňuje a odchází. Tak do jisté míry to sice pravda je, nicméně i mužský mozek se na roli rodiče připravuje! Vědci dokázali, budoucí tatínci procházejí hormonálními změnami, které podporují otcovské chování. V jejich těle stoupá prolaktin a naopak v něm klesá testosteron, což může způsobit takové to „ťuťu a ňuňu“, jež se od dvoumetrového chlapa někdy vůbec neočekává. Tyto chemické změny prý způsobují reakce v mozku na feromony těhotné ženy.

Někteří mají nevěru v genech

Tak jasně, že hlavně příležitost dělá zloděje. Málokterý, byť sebezamilovanější a nejvěrnější muž, odolá cílenému svádění krásné kolegyně nebo kamarádky. Muži jsou od přírody lovci skalpů rozsévající své sémě, které má za úkol zajistit budoucí generaci. (Za to může hlavně testosteron, který je často spojován s agresivitou a nepřátelstvím, nicméně on je to taky hormon libida. Pánové ho oproti ženám mají až šestinásobek množství.)

Určitá skupina chronicky nevěrných mužů se přesně na tenhle starodávný princip ráda odvolává a používá ho jako výmluvu. Překvapením je, že na každém šprochu je pravdy trochu. Podle studie z roku 2008, kterou uveřejnil časopis Proceedings of the National Academy of Science, mají jistí jedinci gen, který je předurčuje k promiskuitě. Výzkumníci udávají, že 60 procent mužské populace se žení, ale ten zbytek podobné ambice nemá –⁠ taky je pro partnerství nevhodný. A pozor, gen nevěry se prý dědí.

Pánové prostě neposlouchají

Muži něco říkáte, ale on vás stejně nevnímá. Zatímco se mu dlouze svěřujete s tím, jak vás v práci trápí šéf, milý zlatý se rozhlíží po místnosti, dumá nad nesmrtelností brouka a vás vlastně uráží, že není schopen poskytnout vám emocionální podporu. Pravdu? Tu od něj ani nečekejte, střízlivý názor a návrh řešení však ano.

Výzkumnicí naznačují, že pánský mozek jaksi přestává pracovat, když mu někdo vyjadřuje problém, nicméně jakmile dojde na názor, mozkovna se dává do chodu s cílem najít řešení. Výsledkem je, že muži mají tendenci se více zabývat tím, jak se potíží zbavit, ale tlachání o tom, co kdo řekl, udělal a neudělal, je unavuje.

Potřebují nás

Americká Kalifornská univerzita odhalila, že samota je pro samce (zvlášť pro ty, kdo nenesou gen nevěry) toxická. Tamní vědci potvrdili, že muži ve stabilních vztazích bývají zdravější, žijí déle a mají vyšší hladiny hormonů, které u nich snižují úzkost. Mohou být rádi, že nás mají!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat