Šetrný rybolov je pouhým slovním spojením

Zdá se, že žádný legálně uznaný průmysl nemá ve skříni tolik kostlivců jako právě rybolov. To bohužel ale není jen metafora, ale také krutá a tvrdá realita. Dokument Netflixu „Seaspiracy“ odhaluje to, co nikdo nechce vidět.

Jak se ukazuje, rybářský průmysl snadno zastíní mnoho mafiánských organizací. Levná pracovní síla novodobých otroků. Zabíjení delfínů, aby neubírali na úlovku. Všechny pečeti pro kontrolu udržitelného rybolovu nemají hodnotu ani papíru, na kterém jsou natištěné. Všechny organizace na ochranu moří sponzoruje rybářský průmysl a globální ochrana klimatu je natolik zaneprázdněna deštnými pralesy, že na ochranu oceánů už nezbývá čas a sil.

Peníze a pravda

Ve filmu jsou zmíněná fakta, která jsou tak tragická, že jsou jen těžko uvěřitelná. Mnoho druhů ryb je vyhubeno na méně než jedno procento své populace. Vlády jsou v konfrontaci s rybářským průmyslem naprosto bezmocné a v případě Evropské unie za něj platíme takové peníze daňových poplatníků, že by to stačilo na vymýcení hladu na světě.

Dokonce i uznávané ekologické organizace se do svých prohlášení zaplétají a skrývají pravdu, která by snad mohla postavit rybářský průmysl do špatného světla. Rybolov nese vinu na novodobém otroctví, mučení a většiny plastového odpadu v mořích a oceánech.

Seaspiracy stojí za to vidět

Můžete si říkat, že film je příliš dramatický a zinscenovaný. Nicméně ukazuje na fakta, která se dosud všichni báli vyslovit. Každý mluví o udržitelném rybolovu, ale ten jediný, který takto můžeme označit, se týká ryb, které se nikdy nechytí. V našich oceánech je totiž už příliš málo ryb na to, aby je možné bylo lovit udržitelným způsobem.

Rozhodně stojí za to ho vidět – už jen kvůli zamyšlení nad tím, v jaké situaci se nacházíme.

Zdroj: Netflix – Seaspiracy, názory autorky, https://www.msc.org/what-we-are-doing/our-approach/what-is-sustainable-fishing, https://www.msc.org/media-centre/news-opinion/news/2021/03/26/response-to-netflix-seaspiracy-film






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat