Při nákupu dárků na poslední chvíli se řiďte intuicí, radí psychologové

Už několik týdnů jsou obchody narvané k prasknutí a ulicemi pobíhají nervózní lidé shánějící vánoční dárky. Ani 23. či dokonce 24. prosince tomu nebude jinak. Naopak. Zmatených nešťastníků přibude. Psychologové radí, pokud si chce člověk shánění dárků ulehčit, má zhluboka dýchat a řídit se intuicí. První výběr bez složitého analytického rozmýšlení je podle nich většinou nejlepší.

„Ve většině případů se ptáme sami sebe, co můj milovaný či blízký chce k Vánocům? Možná bychom se ale měli ptát, co o této osobě vlastně vím? Většinou je tu šance, že o dotyčném toho víte hodně. Víte toho hodně o svých rodičích, potomcích, partnerech a blízkých přátelích. My jsme při experimentálních výzkumech zjistili, že hluboká expertiza pomáhá rozhodovat se intuitivně. A že věřit intuici v tu chvíli je velmi dobré,“ tvrdí profesor Michael G. Pratt z Boston College v Massachusetts.

Analytické rozhodování je skvělé pro rozklad složitého problému na malé části, tohle myšlení je důležité pro řešení matematických problémů. Ale intuice znamená dívat se na celek, což je potřeba při rychlém rozhodování, zda je něco skutečné či podvrh, ošklivé či hezké, správné či špatné.

„Podobné je to při nakupování dárků, neexistuje jedna správná odpověď jako v matematice. Je potřeba se rozhodnout,“
dodává Pratt.
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat