Příběhy klasického pečení

Některé druhy moučníků najdeme v cukrárnách a pekárnách po téměř celém světě. Jablečný koláč, tvarohový koláč nebo bábovka – odkud se vzaly tyhle už klasické moučníky?

Ačkoli asi všichni rádi čas od času objevujeme svět alespoň co se nových chutí týká, není nad domácí klasiku. Jenže, jak zjistíte, ona to tak úplně „naše“ klasika není…

Perník a medovník

Medem slazený koláč je známý už více než 5 000 let. Svůj původ mají ve starověkém Egyptě, kde se mu přikládaly až magické vlastnosti. Pekly se nejen jako pochoutka na stůl, ale i jako oběť bohům nebo na poslední cestu zemřelým.

Jablečný koláč

Ovocné koláče patří k nejstarším formám pečení vůbec, protože kromě medu bylo právě ovoce dlouhou dobu jediným zdrojem sladké chuti. Recept na jablečný koláč, tak jak ho známe dnes, pochází z roku 1719. Je ale více než pravděpodobné, že koláče s jablky se pekly už mnohem mnohem dříve.

Štrúdl

Štrúdlem se rozumí tenké těsto zabalené s náplní, jejíž hlavní složku většinou tvořila jablka. Štrúdl pochází původně z Maďarska a je možné ho najít v kuchařkách po roce 1750. Podobné recepty s tenkým těstem a náplní už ale existovaly ve 14. století.

Tvarohový koláč

Když se dnes řekne tvarohový koláč, asi většina si vybaví „cheesecake“. Název tvarohový koláč ale pochází už z konce 15. století, i když se tehdy jednalo o úplně jinou variantu, než jak ji známe dnes. Recepty, které se tomu dnešnímu začaly podobat, se objevují až v 19. století.

Koblihy

Oblíbená karnevalová laskomina má pravděpodobně hned několik původů. Plněné koblihy už existovaly údajně ve 13. století. Ovšem pečivo plněné marmeládou je známé teprve od 18. století z Vídně. A současná podoba koblížků pochází až z konce 19. století.

Bábovka

Její vznik souvisí asi s „vynalezením“ pečicí formy. Díra uprostřed a vlnkové dno formy mají zajistit lepší rozdělení tepla při pečení. Recepty na bábovku najdete v kuchařkách ze 17. století.

Vánočka

Kolem roku 1329 se objevil poprvé název „štola“, zdokumentovaná je ale až v roce 1474. S dnešní formou ale neměla téměř nic společného. Dlouho se pekla s olejem místo másla a rozinky nebo jiné „ozdoby“ byly spíše výjimkou. Recepty, ze kterých se dnešní štoly a vánočky „vypekly“, pochází z doby až po roce 1700.

Zdroj: my life, planet-wissen.de






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat