Podivné chování domácích mazlíčků má své vysvětlení

Pes je nejlepší přítel člověka. Ale někdy naši čtyřnozí společníci dělají věci, které nám připadají vyloženě divné. Tohle jsou běžné způsoby chování a co znamenají.

Mnoho majitelů psů a jejich zvířat má mezi sebou hluboké pouto. Psi mají často bližší vztah ke svému páníčkovi než k jinému psovi. Psi i lidé rychle zaregistrují nálady a emocionální stavy toho druhého, o zbytek se postarají výrazy obličeje a gesta a také tón hlasu. Jsou zkrátka sehraná dvojka. Někdy nás však naši čtyřnozí přátelé svým chováním překvapí, podráždí nebo rozesmějí. Co tedy znamená podivné chování domácích mazlíčků?

Honění vlastního ocasu

Pokud pes vlastní ocas honí jen výjimečně, může být důvodem fyzická i psychická frustrace. Pokud si tímto chováním získá požadovanou pozornost, naučí se tak vyžadovat pozornost svého pána. V některých situacích však může být příčinou i velké napětí. Pokud si pes neumí pomoci, prohání si svůj ocas, aby zmírnil stres. Pokud je těžké nebo nemožné ho odradit, může se chování rozvinout v obsedantně-kompulzivní poruchu. V takovém případě byste měli navštívit odborníka, který by tomu čelil cíleným tréninkem chování.

Před spaním se otáčí kolem své osy

Rituálem, který snad každý pejskař již zažil, je nekonečné běhání v kruhu, než se čtyřnohý kamarád schoulí ke spánku. Pes se nejprve desetkrát otočí jedním směrem, pak desetkrát druhým směrem, někdy to přeruší škrábáním, a pak upadne zadýchaný na místo, kde usne. Ale proč to dělá? Předpokládá se, že důvodem je prvotní instinkt psa. Ještě před domestikací psa žili ve volné přírodě, kde byl „malý tanec“ dobrým způsobem, jak si zútulnit vybrané místo na spaní. Listí a tráva se daly tlapkami srovnat. Zvíře si tímto způsobem navíc zjišťovalo, že si náhodou nelehne na bolestivé trny, nebezpečná zvířata a podobně. I když toto chování v dobách psích košíků již pro většinu psů není nutné, přežilo evoluci.

Jedí trávu

Psi jedí především maso, přičemž každý pes má svůj oblíbený druh. Jeden pes preferuje kuřecí maso, jiný hovězí a další kachnu. Ale ani zvířata tu a tam neřeknou ne čerstvé trávě. Pokud pes čas od času sežere trávu, není se čeho bát. Naopak: je to zcela normální proces. Rozhodujícími faktory jsou množství a frekvence. Pokud to vypadá, že váš pes přešel z masožravce na býložravce, měl by se na zvíře podívat odborník. Psi mají rádi především sladkou trávu – vláknina, kterou obsahuje, stimuluje trávení. A když má pes žízeň a nemá k dispozici jiný zdroj vody, rád si dá čerstvou trávu. Trávu jí také psi se zažívacími potížemi, aby se vyzvraceli a zbavili se tak škodlivých složek potravy. V zásadě je jíst trávu zcela neškodné. Jen dejte pozor, aby psi nekonzumovali trávu kontaminovanou chemickými jedy (pesticidy, insekticidy a přípravky na hubení plevele) nebo trávu s ostrými hranami.

„Hrabání“ v domě

Psi se rádi hrabou v zemi nebo v písku, někteří však toto chování přenášejí i do interiéru a vzrušeně „hrabou“ na koberci nebo na pohovce. V závislosti na situaci může mít toto chování různé důvody. Na jedné straně to může být prostředkem ke snížení stresu nebo vyžadování pozornosti. Někteří psi se také snaží zahrabat jídlo, pak majitelé psů objeví kost třeba pod polštářem na pohovce.

Po koupeli běhá jako šílenec

Pes trpělivě sedí ve sprše nebo vaně a poslušně snáší proceduru mytí – ale jakmile ho vyndáte, sprintuje jako nepříčetný, válí se po koberci, vyskočí na gauč a závodí dál. V takové situaci je toto chování o snížení stresu, protože většina psů mytí nemá ráda. Dalším důvodem pro běhání je instinktivní reakce psa na mokrou srst. Běhání, válení a třepání srst rychleji vysuší a zahřeje tělo.

Válení na zapáchajících místech

Mršina, koňský trus, kachní trus, slepičince a mnoho dalšího – co nám lidem smrdí, pejskům nádherně voní. Čtyřnozí kamarádi „parfém“ vesele nosí po celém těle. U majitelů psů to vyvolává o poznání menší nadšení. Toto chování může mít mnoho důvodů. Na jednu stranu mají odborníci podezření, že psi si novou vůní zvyšují pohodu. Jiné teorie říkají, že psi se „voní“ ze stejného důvodu jako lidé – zkrátka aby byli přitažlivější pro druhé. Dalším vysvětlením je, že nová vůně maskuje psovi vlastní pach a funguje jako maskování při lovu.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4810050/ - celý článek






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat