Pes vycítí vystresovaného páníčka

Pes je nejlepší přítel člověka, který svému pánovi rozumí i beze slov. A proto ten váš také pozná, když jste ve stresu! Směrodatný je pro něj pot a dech – obojí má při nervozitě zcela jiný zápach než za klidového stavu.

Když je pes vystresovaný, třeba kvůli dlouhé cestě autem nebo návštěvě veterináře, jeho majitel, který ho od štěněčích let zná „jako své boty“, to vždycky bezpečně pozná. Ale pozor, funguje to i opačně! Mazlíček totiž bývá úplně stejně intuitivní, jde-li o duševní tíseň páníčka. Podle čeho to vycítí?

Čich se nikdy neplete

Nervózní pochodování sem a tam, třes rukou, těkání očima po místnosti nebo celková podrážděnost. Jsou tohle znamení, na jejichž základě pes vyhodnotí, že vám psychicky není zrovna nejlépe? Samá voda. V tomto směru jsou hlavními indiciemi úplně jiné věci. Tedy alespoň podle velice zajímavé studie (1) publikované v magazínu PLOS One.

Když něco voní jinak

„Náš výzkum, který je jediný svého druhu, jasně potvrzuje, že psi nepotřebují žádné vizuální ani zvukové signály, aby zachytili lidský stres. Cítí ho pouze z dechu a potu, což by mohlo být užitečné při kynologickém výcviku služebních a terapeutických zvířat,“ vysvětluje spoluautorka studie, kterou je psycholožka a vědecká výzkumnice Clara Wilson z kanadské Queen's University (1). Ptáte se, jak se něco takového zjistilo?

Při matematice se jeden zapotí!

K tomuto fascinujícímu závěru odborníci (1) došli pomocí jednoduchého pokusu. Oslovili téměř 40 dobrovolníků a odebrali jim vzorky před a poté, co řešili těžký matematický úkol ve velmi omezeném čase. Povolaní chlupáči cvičení v hledání pachových stop následně „analyzovali“ zápach potu a dechu respondentů. Ani jeden ze čtyř se nespletl a svého cvičitele takřka okamžitě upozornil na vzorky, které pocházely od vystresovaných osob. Co z toho plyne? Tato inteligentní zvířata rozpoznají stres nejen u svých majitelů, ale i zcela cizích lidí. Není to fascinující? Tak toho svého čtyřnohého psychologa podrbejte za ušima, zaslouží si to!

Zdroje: (1) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0274143







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat