Povánoční propast v podpobě deprese

Po prázdninách, nejpozději však v lednu, upadne řada lidí do duševní propasti. Lidé, kteří trpí častými změnami nálad, jsou zvláště náchylní také k povánoční depresi – nebo jak ji nazývají odborníci – „úlevové depresi“.

Celá rodina se sejde na tři dny v roce, podávají se sváteční jídla, na stromečku hoří svíčky a v rádiu dnem i nocí zní „Last Christmas“. Jsou Vánoce. "Svátek lásky a pohody" ale v mnohých zanechá pocity smutku, vyčerpání a osamělosti, zvláště pokud dojde k boji, zda ke kachně podávat houskový nebo bramborový knedlík.

Spousta práce, žádná zábava

Po prázdninách, nejpozději však v lednu, mnoho lidí upadne do duševní prázdnoty. Po namáhavých vánočních dnech dokážete opravdu jen vnímat, že jste. Často vás sužuje vyčerpání. Nakupování dárků, kouzlení slavnostního jídla, úklid, zábava a výlety pro děti – vánoční období je pro mnohé z nás, ale především pro ženy, dokonalý stres. A pokud dojde během vánočních svátků ještě k rodinné hádce, nejsou deprese ničím neobvyklým. 

Problém je také v tom, že mezi Vánocemi a silvestrem nemáte na rozdíl od té fyzické námahy, žádnou mentální – a proto máte čas přemýšlet o věcech, které vás během roku ani nenapadanou.

O Vánocích nic neřešte

Pokud se manželé rozhodnou využít Vánoce jako možnost „dát to ještě dohromady“, je následkem místo romantického happy endu spíše rozchod. Ve většině případů však krize o Vánocích není spouštěčem rozchodu. Krize má většinou dlouhou historii a nepřijde ze dne na den. Může se však stát, že jeden nebo druhý slaví Vánoce jako „zázrak“ nebo poslední pokus o spasení manželství. Avšak jako u většiny zázraků se ani tento vánoční zázrak nikdy neuskuteční.

Jako deprese před zkouškou

Cítit se po Vánocích na dně je ale „celkem normální“. Tento jev – známý jako „úlevová deprese“ – je možné přirovnat k přípravě na zkoušku: Pracujete jako blázen a míříte pevně ke svému cíli. Pokud pak uspějete, v tomto případě zkoušku složíte, upadnete do deprese. Souvisí to s uvolňováním hormonů v těle.

Člověk si uvědomí, že by vlastně mělo být vše v pořádku, ale on se naproti tomu cítí špatně. Nerozumíte sami sobě a začnete přemýšlet.

Vraťte se ke kořenům

Lidé, kteří mají sklony ke změnám nálad, jsou obzvláště náchylní k „úlevové depresi. Ale Vánoce jsou také odpočinkem od každodenního života. Prázdniny jsou dny volna. Na každodenní život byste měli na chvíli zapomenout. Jde o lásku – ta by se měla slavit a ne velikost vánočního stromečku nebo množství dárků pod ním.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat