Přestaňte s neustálou sebeoptimalizací

Výše, rychleji a dále –⁠ neustálé vylepšování sebe sama zažívá boom. V našich hlavách, ale i v reklamní branži. Je čas opustit postoj „vždy se mohu zlepšit“.

Pokud pozorně zamyslíte, v posledních letech jste si jistě všimli, že se zdá, že v téměř každé oblasti průměrného života existuje velký prostor pro zlepšení. Přesněji řečeno –⁠ potřeba zlepšení. Od workflow přes time management až po sebe sama. Všechno může a někdy se zdá, že i musí, být lepší. 

My lidé jsme se svým vývojem v určitém okamžiku neskončili, neustále se učíme nové věci, ať už vědomě, či nevědomě. Mezitím se však z této milé malé myšlenky vyprofilovalo celé odvětví, které nesmírně těží z naší potřeby udělat vše kolem nás o něco lepší. Samozřejmě, že toto odvětví má připravené správné produkty pro každý sebemenší problém a požadavek na optimalizaci.   

Každý den o něco lepší

Samozřejmě na sobě můžete pracovat i zcela zdravě. Ale nestává se postupně rozsah a intenzita, s jakou na sobě pracujeme, absurdní? I když to děláte „z vlastní vůle a opravdu jen pro sebe“, ve světě plném reklamy na každém kroku, kdo může skutečně říci, která myšlenka pochází od vás a která je pouhý výsledek reklamního průmyslu? Mimochodem také sociální sítě hrají svoji nezaměnitelnou roli…

Ale proč jsme tak šílení, abychom se stále zlepšovali? Jeden z hlavních důvodů je „snaha být výjimečný“. 

Zlepšování nás nenaplňuje

Touha a také společenská potřeba po neustálém zlepšování vedou k vykolejení, protože vytváří stále nové, vyšší ideály, které se jedinci nedaří znovu a znovu naplňovat. Jinými slovy: Abychom získali více uznání zvenčí, jsme ochotni změnit úplně všechno, jen abychom se přizpůsobili dalším a dalším ideálům. Jakmile dosáhneme jednoho z našich cílů, je tu další oblast, kterou je také potřeba optimalizovat. Kdy skončí trvalé staveniště, které si tímto pohledem na svět děláme? Pravděpodobně nikdy – a výsledná frustrace a pochybnosti o sobě samých rychle vymažou jakoukoli radost, kterou pociťujeme z našeho nového, vylepšeného já. Takže nakonec jsme asi nešťastnější, než jsme byli předtím. 

Zdroj: názory autora






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat