Žijte nový rok bez tlaku

Zkuste se osvobodit od tlaku na vlastní očekávání a místo toho naslouchejte sami sobě. Pomalu se ta přiblížíte k metodě pomalého života...

Vaše hlavní myšlenka pro rok 2023 by měla být osvobozená od novoročních předsevzetí. Přemýšlejte o tom –⁠ každý rok si dáváte různá předsevzetí, a pak se cítíte svázáni očekáváními na sebe sama. Více sportovat, pít méně alkoholu, jíst lépe atd. Ale upřímně, tato předsevzetí obvykle nikdy nevydrží moc dlouho a my se nakonec cítíme jen špatně, protože jsme selhali – zase.

To není ani dobrý start, ani kdovíjaký plán. Proč místo toho raději nezkusíte být v roce 2023 velmi pomalí a trpěliví sami se sebou? Už pro to existuje vychytaný výraz: pomalý život. Místo neustálého vylepšování vlastního já a vlastní produktivity se zaměřuje na to podstatné. Co vlastně k životu potřebujete?

Nový rok, nový tlak na výkon

Často se ztrácíme v očekáváních, která nám vnucuje společnost, ve které žijeme.  "Cože, ty jsi dnes ještě nemeditovala? A jak to, že jsi ještě nezkusila tento pozitivní nový sport?!" A trendy na sociálních sítích nic nezlepšují. O zklamáních a neúspěších se na Instagramu příliš nedozvíte.

Co třeba letos vyzkoušet opak? Místo pokoušení se o cokoliv, pojďme jen tak být. Neznamená to vzdát se a nedělat nic. Znamená to jen přijmout sám sebe takového, jaký jsem, se všemi svými silnými stránkami, konečně se vzdát všech přirovnávání.

Pomalý život

Přesně to je slow living. Jde o to naslouchat sobě, zhluboka se nadechnout a především: být na sebe šetrný. Děláte 30denní jógovou výzvu, ale dnes se vám nějak nechce? Nevadí! Tak budete pokračovat zítra. Být k sobě laskavý může také znamenat, že si konečně přiznáte, že vás vlastně nebaví číst. No a co? Pak se podívejte na novou řadu vašeho oblíbeného seriálu. Někdy je těžké tomu uvěřit, ale jsme dobří přesně takoví, jací jsme.

Stanovte si priority

Protože pečovat o sebe neznamená, že se musíte každý den k hodinové ranní rutině nutit. Možná je pro vás lepší spát o hodinu déle a jít do práce bez make-upu. Důležité je, že upřednostňujete sebe a své pocity. Rozhodujte se každý den, v každém okamžiku, co máte chuť dělat, co je pro vás dobré, ale také kdy jste připraveni se postavit sami sobě. 

Položte si otázku: Je to něco, co opravdu chci dělat? Je mi to příjemné? I když to někdy znamená nesetkat se s dobrými přáteli, je v pořádku čas od času zrušit schůzku.

Samozřejmě stále musíte chodit do práce, i když nemáte každý den velkou motivaci. Stále je možné se pozastavit a zamyslet se: je opravdu nutné odpovídat na e-mail od šéfa v devět hodin večer? Asi ne. Stanovení hranic v profesním životě je důležité, zvláště v dnešní době, kdy se práce z domova pro mnohé změnila v kancelář a soukromý život a každodenní práce se stále více prolínají. 

Sílu je třeba hledat v klidu

Pro začátek vám může pomoci sepsat si stresory, abyste si připomněli oblasti života, kde se cítíte pod tlakem. Ale nezapomeňte –⁠ tohle není soutěž! Sami si určíte načasování. Nejde o to stát se nejlepší verzí sebe sama. Řekněte si nahlas: Tento rok jsem se rozhodla nedávat si žádné cíle, jen si prostě budu naslouchat!

Zdroj: názory autora - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

397 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat