Přichází jaro a s ním i častá ospalost

Přicházejícího jara si zkrátka nelze nevšimnout. Jenže ne každý se z toho raduje! Problémem je narušená kvalita spánku, se kterou jde ruku v ruce otravná a nekončící únava. Týká se to i vás? Viníkem může být alergický partner i cvrlikání ptáků!

Po mrazivých měsících konečně přichází očekávané jaro, které oficiálně začíná 20. března, a to ve 22 hodin a 24 minut. Dny jsou delší, vánek je mnohem teplejší a my jsme ospalejší než kdy jindy. Také bojujete s únavou a zíváte ostošest, i když s kávou nešetříte? Nebojte, to se poddá!

Chce to jen trochu trpělivosti

Ačkoli se nám hodiny na letní čas přetočí až 26. března, naše tělo měnící se cyklus registruje už teď. A musí si na něj zvyknout. Než se přizpůsobí vzorcům nové sezóny a synchronizuje se s větším množstvím denního světla, což trochu rozchodí jeho cirkadiánní rytmus, chvíli to potrvá (1). Co dalšího asi může za nechvalně známou jarní únavu?

Probouzející se příroda je cítit na hony daleko

Důvodem, proč se teď moc nevyspíte, kvůli čemuž jste pak jako přejetí parním válcem, může být i alergie. Jistá studie z roku 2013 prokázala, že narušenou kvalitu spánku hlásí kvůli alergickým symptomům až 59 procent lidí (2). Ovšem ani ti, kteří touto nepříjemností vyloženě netrpí, si nemohou kdovíjak pískat. Z této studie vyplynulo i to, že pro 48 procent osob je největším narušitelem nočního odpočinku alergický partner, který v ložnici kýchá, popotahuje, smrká a šustí kapesníky. To si člověk vážně nevybere… A co teprve další faktor.

Zpěv ptáků je krásný. Ale ne ráno!

Když se chceme dobře vyspat, snažíme se minimalizovat veškeré rušivé elementy. Zhasneme tedy světla, poladíme termostat a vypneme vyzvánění v mobilu. Tohle všechno můžeme bez obtíží a snadno ovlivnit. Co ale ovlivnit nemůžeme, to je hlasité cvrlikání ptáků v brzkých hodinách. Ostatně, koho z nás takový koncert už někdy nevytrhl ze snění? Na budíček v půl páté, po kterém nemůžeme zabrat, není každý stavěný, že? A na vynález v podobě špuntů do uší zrovna tak!

Zdroje: (1) www.cnn.com/2015/05/19/health/spring-sleep/index.html, (2) www. cnn.com/2015/05/19/health/spring-sleep/index.html






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat