Postavte se svému strachu čelem

Dokážete bojovat se strachem tím, že se mu poddáte? Jen ten, kdo si dovolí svůj strach prožít, se ho může zbavit.

Strach je jedním z nejstarších pocitů na světě. Je přirozený a má nás chránit. Co strach spouští, jak vzniká a hlavně: co proti němu pomáhá?

Strach z čehokoli

Konkrétní fobie jsou různé. Postižení se bojí konkrétních věcí nebo situací – například hadů, pavouků, bakterií nebo něčeho jako letecké neštěstí. Každý, kdo má fobii z hada, se bojí, že ho najde třeba pod pohovkou. Proto musí neustále vše kontrolovat a prohledávat. Nejhůře definovatelná je generalizovaná úzkostná porucha. Ti, kteří jí trpí, vnímají svět jako ohrožující a neustále se obávají, ať už jde o rodinu nebo práci. Výsledkem je často nespavost, bolesti hlavy, neklid a napětí (1).

Příčiny strachu jsou různé

Odkud se bere? Úzkostnou poruchou může trpět každý. Příčiny nelze vyjmenovat jako v receptu, každý má důvody, které vyplývají z jeho jedinečného životního příběhu. Pokud se pak spojí určité stresové faktory, může se rozvinout úzkostná porucha. Může to být genetická predispozice nebo prostě stres. Svou roli může hrát i chřipková infekce. Pokud se nevejdete do přeplněného obchodu a najednou se vám zatočí hlava, můžete zpanikařit. Až tam budete příště, vzpomenete si na tuto situaci, budete se bát vrátit do obchodu, začnete se podobné situaci vyhýbat – a jste na cestě k rozvoji agorafobie. A přitom šlo jen o problém s krevním oběhem (1).

Jak překonat strach

V 80 procentech všech případů lze strach vyléčit. Jak se jich zbavíte? Postavte se mu! Kognitivně behaviorální terapie funguje přesně podle principu, že se mu postavíte. Postižení se pod odborným dohledem dostávají do situace, která spouští jejich záchvaty úzkosti – a umožňují paniku. Strach pak dosáhne maxima a sám se znovu vyrovná. Ale toto zploštění paniky můžete zažít pouze tehdy, pokud se ze situace nedostanete. Jakmile strach několikrát prožijete, pomalu si na něj zvyknete – dokud se ho nezbavíte úplně (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499923/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5024400/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat