Dejte sbohem pocitům úzkosti

Koronavirus je pryč, ale následky stále přetrvávají. A kromě těch fyzických důsledků je bohužel také velmi časté duševní oslabení. Omezení pohybu a možnosti sociálního kontaktu poznamenalo především dospívající děti.

Jsme uprostřed pandemie duševního zdraví, jejíž dopady se teprve postupně projevují. To je patrné v oblasti úzkostných poruch a poruch příjmu potravy. Masivní nárůst úzkosti, poruch příjmu potravy a deprese – především u dívek – je voláním o pomoc.

Proč dívky trpí více?

Dívky duševní poruchy budou spíše skrývat. To, že se něco děje, lze poznat až následnou depresí nebo úzkostí. Chlapci na druhou stranu duševní problémy vyjadřují „navenek“ – změnou chování s agresivním vzorcem.  

Je nesporné, že to pandemická situace ještě umocnila. Deprese, úzkost a poruchy příjmu potravy se často léčí hospitalizací, zatímco poruchy chování a emocionální poruchy se – pokud vůbec – léčí ambulantně.

Bleskové triky proti strachu

Úzkost může mít obrovský dopad na náš život. Když naše myšlenky ovládne strach, brání nám ve štěstí a dosáhnout plného potenciálu. Tyto rychlé triky mohou pomoci úzkost zmírnit.

Znovu získejte kontrolu

Když se vaší hlavou honí strach a úzkosti, je důležité odvést pozornost od negativního hlasu a zase získat kontrolu. Můžete například uklidit pokoj nebo protřídit a srovnat knihy. Samozřejmě to může být i něco úplně jiného. Klíčem je vybrat si něco, co vyžaduje vaši plnou pozornost.

Chytře používejte rytmy

Určité rytmy mohou posílit duševní zdraví a odolnost. Například u klasické hudby a starých manter (zpěvů) se každý rytmus řídí určitým pravidlem, a to uklidňuje mysl. Po nějaké praxi můžete mantru opakovat tiše ve své hlavě a dosáhnout stejného účinku.

Věnujte pozornost držení těla

Vzpřímená hlavy údajně podporuje šťastné vzpomínky, ohnutá záda naopak ty špatné. Všímejte si tedy, jak se vaše tělo a části těla (zejména ramena, páteř, kolena, kyčle) cítí v situaci strachu a poté se snažte upravit své držení těla tak, abyste byli otevření přítomnosti druhých.

Honba za pokladem vděčnosti

Často ležíte v noci vzhůru v posteli a děláte si starosti životě a světě? Pak zkuste honbu za pokladem vděčnosti! Než půjdete spát, místo toho, abyste přemýšleli nad svými úkoly nebo strachy, projděte si hodinu po hodině uplynulý den a hledejte okamžiky štěstí. Můžete to udělat buď ve své mysli, nebo si to zaznamenat do deníku. Vaše sny budou jistě mnohem pozitivnější a druhý den se probudíte v lepší náladě.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441870/, názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat