Stesk z konce léta může přerůst v depresi

Sbohem, léto. Máte z toho po náladě? Nejste jediní. Nemohou za to jen kratší dny, ale kupodivu i televizní reklamy. A jakou roli v tom hraje mozek, jehož silnou stránkou je předvídatelnost?

Už pár dní je patrné, že venku začíná být cítit podzim. Jste z toho smutní, protože se s létem ještě nechcete rozloučit? Stesk po letní pohodě, koupání a opalování může přerůst i v pořádně velkou úzkost nebo dokonce depresi. Co když tohle postihne i vás?

Mozek zkrátka nepřelstíš

„Mozek je úžasná věc, pokud jde o předvídání,“ myslí si americký psychiatr a vědec Norman Rosenthal, který přidává jeden výborný příklad z osobní praxe. „Jsem alergický na kočky. I pohled na ně mi automaticky spouští kýchání. Můj mozek je naprogramovaný k předvídavosti, čímž mi chce připomenout, že tento podnět vede k určitému druhu tělesných reakcí, vysvětluje jmenovaný specialista. A co má tohle společného s podzimním splínem?

Viditelné očekávání

„Tento jev pozoruji i u svých pacientů. Podzim jako takový se dává do souvislosti s únavou i špatnou depresivní náladou. Řada mých klientů si stěžuje na to, že když na konci léta v televizi vidí reklamy na podzimní oblečení a vitaminy posilující imunitu, nesmírně je to deprimuje. Jejich mozek jednoduše předvídá to, co brzy přijde,“ doplňuje Norman Rosenthal. Kromě toho do hry vstupuje ještě jeden psychologický faktor – je jím světlo.

Tma jako nepřítel duševní pohody

Jak se dny postupně zkracují, můžeme podle jmenovaného experta pociťovat nedostatek přirozeného světla, což psychice nepřidá, protože vstávání do tmy a brzké stmívání omezuje produkci vitaminu D a zvyšuje riziko sezonních afektivních poruch, mezi které patří i nechvalně známá „podzimní deprese“. Co se s tím dá dělat? Psychiatr Norman Rosenthal doporučuje pobývat co nejvíce času venku a vystavovat se světlu, jak to jenom jde. Pobyt na čerstvém vzduchu a v přírodě je balzám pro nervy a pohyb zrovna tak. Nabízí se také světelná terapie a pořízení speciální lampy, díky které budete optimisticky „osvícení“.

Zdroj: www.wellandgood.com/preemptive-seasonal-affective-disorder/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat