Buďte pevnou ženou ve vedoucí pozici

Nejsme si už dávno všichni rovni? Proč je ve vedoucích pozicích stále tak málo žen? A co se můžeme naučit od těch, které to zvládly?

Ženy, které sedí ve výkonném křesle jsou bohužel stále vzácností, ačkoliv je dost žen s potřebnou kvalifikací. Pokud to není kvůli nedostatku odborných dovedností, jaký je důvod? 

Ženy jsou často více než dobře vzdělané, mají v kapse bakalářský, magisterský, a dokonce i doktorský titul. Přesto se na vedoucí pozice nedostávají tak často jako muži.

Dítě, nebo kariéra

Kde je mezi muži a ženami rozdíl? Většinou, když si ženy položí otázku: „Chci děti“? Je to totiž buď – anebo. Ta otázka ve skutečnosti zní: Chci dítě (děti), nebo kariéru? Obojí je bohužel v naší společnosti stále těžké skloubit. Nejpozději při narození dítěte musí matka často na rodičovskou dovolenou, protože otec vydělává více. 

Pozdrav z patriarchátu

Kromě toho jsou příležitosti pro postup žen omezené, protože stále žijeme v patriarchálních strukturách. To jednoduše znamená: Kýžený „vnitřní kruh“ společnosti, který se skládá převážně z privilegovaných mužů, zejména v konzervativních institucích, rozhoduje o potenciálu ženy postupovat. A nejpozději tady to selhává. Protože ženy podvědomě nepovažujeme za manažerky. Možná tak sekretářky, pracovité asistentky, ale ne manažerky.

Co tedy změnit, abychom jako ženy prorazily i ve striktně mužském světě?

Self-marketing nemá nic společného s podbízením 

Mnoho žen bojuje s pochybnostmi a nedostatkem sebevědomí. Samozřejmě se nejedná o genderovou záležitost jako takovou, ale pro ženy je často obtížné identifikovat své kompetence a pak je zprostředkovat vnějšímu světu. Pokud svou práci děláte dobře, ale nikdo neví, kdo za ní stojí, možná si za to připisuje zásluhy jiný člověk, to vás v kariérních záležitostech dál neposune.

Řekněte, co chcete 

Mít jasno v tom, co chcete, platí téměř pro každou oblast života. Vaše kariéra není výjimkou. Myslíte si, že zvýšení platu je vhodné pro vaše každoročně se zvyšující dovednosti? Pak to musíte řešit. Chtěli byste zaujmout jinou pozici s více výzvami? Řekněte to! 

Formulujte své cíle 

Někdy jsme velmi spokojeni s tím, co děláme profesně, někdy ne. To je asi docela normální. Nicméně nikdy není pozdě prorazit nové cesty. Zvlášť když si uvědomíte, že jste se vmanévrovali do slepé uličky a ven se můžete dostat jen změnou směru. Je důležité si čas od času položit otázku, jaké jsou vaše profesní cíle: Čeho chci vlastně dosáhnout? Na čem pracuji? Jasné cíle mohou být nesmírně motivující a zabránit vám, abyste skončili někde, kde jste nikdy nechtěli. 

Všechny dobré věci přicházejí ve třech?

Nezáleží na tom, kolik pokusů je potřeba, abyste dosáhli toho, co chcete. Cesta je často cílem a chyby jsou od toho, abychom se z nich poučili. Nenechte se odradit příliš rychle a ukažte vytrvalost. Protože skutečnost, že trpíte odmítnutím a možná častěji slyšíte „ne“, je zcela normální a nemusí to mít nutně nic společného s vámi osobně nebo vašimi dovednostmi.

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:42
55 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:39
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:38

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat