Úklidu musí být tak akorát. Škodí jeho absence i příliš častá frekvence

Že kdo má sterilní a čistý domov, ten si může pískat? Tak to vůbec ne, protože příliš častý kontakt s úklidovými prostředky, které obsahují spoustu chemie, ohrožuje funkce plic. Tady úsloví, že čistota je polovinou zdraví, vážně neplatí!

Nesmí ho být málo ani moc. Řeč je kupodivu o úklidu, od jehož frekvence se odvíjí psychická pohoda i fyzické zdraví. Proč jsou v nebezpečí bordeláři i ti, kteří to s čistotou přehánějí?

Nepořádek jako příčina úzkosti

Ono se to možná nezdá, ale neuklizený a neuspořádaný domov může zadělat na pořádné trable. Z vědeckých výzkumů vyplývá (1), že lidově zvaný bordel vyčerpává mozkové kognitivní zdroje a narušuje soustředění, paměť, kreativitu i produktivitu, přičemž podstatně zvyšuje hladinu stresového hormonu kortizolu a vyvolává spánkové poruchy i úzkosti. Dřez plný špinavého nádobí, přetékající koš s prádlem, které potřebuje vyprat, na zemi poházené hračky, nánosy prachu na nábytku i všudypřítomný chaos – tohle všechno má na psychiku negativní dopad. Člověk by si řekl, že když je nepořádek tolik škodlivý, logickým zdravotním doporučením musí být co nejčastější úklid. Ale není, přátelé!

Sterilní byteček jako ze škatulky? Raději ne!

Že cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly, s tím souhlasí i experti působící v americkém lékařském a vzdělávacím centru Mayo Clinic. Dle jejich výzkumů (2) se i přehnaná touha po čistotě může pořádně vymstít. Proč? Důvod se prý skrývá v arzenálu úklidových prostředků! Obsahují totiž dlouhý seznam dráždivých a mnohdy i karcinogenních chemikálií, jejichž vdechování může snížit funkce plic a přivodit potíže s dýcháním. Čím častěji s nimi člověk přichází do styku, tím pochopitelně hůře. V největším ohrožení jsou pak lidé, kteří si uklízením vydělávají i na živobytí, neboť škodlivé látky inhalují den co den. Takže ne, se sterilní očistou to doma vážně netřeba přehánět.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21228167/, (2)www.newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-minute-why-cleaning-too-often-could-be-bad-for-your-health/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat