Jak nenaletět podvodníkům

Myslíte si, že jste v bezpečí před podvodníky? Pokud máte tyto vlastnosti, stále se můžete stát obětí nepříjemných útoků.

Bohužel, podvody jsou součástí života. Počet kybernetických útoků prostřednictvím tzv. phishingových e-mailů nebo zpráv se zvyšuje, a to zejména v online oblasti. Zatímco někteří podvod prohlédnou okamžitě, jiní propadnou podvodům snadněji. Důvodem jsou prý osobnostní rysy, které z vás udělají rychleji oběť. Patříte k lidem, kteří snadněji propadnou podvodníkům? 

Jste extrovert

Jste extrovertní, sebevědomí, společenští a cílevědomí? To zní na první pohled pozitivně. Tato otevřenost však může vést k tomu, že extrovertní lidé budou využíváni více než ostatní. Na druhou stranu introvertní lidé mají tendenci věnovat více času přemýšlení, než se rozhodnou. Například v případě phishingového podvodu, který upozorňuje na to, že virovou ochranu je třeba aktivovat přes určitý odkaz, skočí extrovertní lidé v průměru rychleji, protože chtějí na konkrétní situaci okamžitě a cíleně reagovat.

Jste přívětiví

Tato vlastnost má také obvykle pozitivní konotaci. Jste empatičtí a rychle najdete spojení s ostatními lidmi. Kvůli tomu je vám pravděpodobně ostatních lidí rychle líto. Podvodné zprávy jsou často navržené tak, že podvodníci vystupují jako přátelé nebo blízcí příbuzní, což znamená, že společenští lidé mají tendenci rychleji pomáhat ostatním.

Chcete druhé potěšit

Lidé, kteří se hluboce starají o blaho druhých a dělají vše pro to, aby ostatní potěšili, častěji propadnou phishingovým emailům. Kromě toho je pro ně často obtížné říci „ne“. Podvodníci předstírají, že jsou vašimi přáteli na platformě jako je Facebook, aby vás pak požádali o laskavost.

Rychlá důvěra v lidi

Naivní nebo důvěřiví lidé se také mohou rychle stát obětí phishingových podvodů. Jenže pro přátelské a otevřené lidi není ohrožení tak zjevné. V nejhorším případě si toho všimnou, až když už je opravdu pozdě. Přirozeně skeptičtí lidé se mohou obětí útoku stát méně často.

Strach z autority

Bezpochyby by člověk měl mít určitý respekt ke všem lidem. Ale pokud máte přehnaný respekt nebo strach z autority, pak vás tato vlastnost může také rychleji nalákat do pasti podvodníků. Hackeři a podvodníci se často vydávají za představitele autorit, aby vyděsili své oběti nebo rychle získali jejich důvěru.

Špatná sebekontrola

Sebeovládání hraje důležitou roli v tom, zda se někdo stane obětí phishingového podvodu. Jednou z nejčastějších taktik používaných hackery a podvodníky je naléhavost. Vědí, že pokud jejich oběť bude mít čas přemýšlet a analyzovat situaci, uvědomí si, že něco není v pořádku.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:07
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:07

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat