Náměsíčnost je v základu fascinující i děsivá

Kolik procent lidí trpí náměsíčností? Možná víc, než si myslíte. Její příčiny jsou stále nejasné a nevyhýbá se ani slavným osobnostem!

Když spíme, většina z nás se maximálně občas převalí z boku na bok a tím to hasne. Umíte si představit, že byste uprostřed noci doma přestavěli nábytek, vyrazili na návštěvu k sousedům nebo se projeli autem? A to v tak hlubokém spánku, že byste ráno vůbec o ničem nevěděli? Náměsíčnost je fascinující i děsivá zároveň!

Kdo vyjedl tu lednici?

Podle australské zdravotní služby Healthdirect Australia (1) je náměsíčnost neboli somnambulismus typem spánkové poruchy, při které člověk dělá věci, kterých si není vědom. A že jsou to mnohdy dost podivné aktivity! Existují případy, kdy zapřisáhlí dietáři nekontrolovatelně přibírali na váze, což si nedokázali vysvětlit, dokud se neukázalo, že si po nocích ve stavu náměsíčnosti dopřávají nezdravé tučné potraviny (2). V jiném případě zase jistá žena zjistila, že má pohlavně přenosnou chorobu a obvinila manžela z nevěry. Ten to popřel, ovšem soukromý detektiv, kterého si ta nešťastnice najala, zjistil, že její muž v noci dochází za prostitutkami. Záhy mu byla diagnostikována vážná náměsíčnost. Pak jsou tu i kauzy ze soudních síní, v nichž řada lidí použila náměsíčnost jako obranu ve svém procesu. Ano, ve stavu tohoto nevědomí je možné asi úplně všechno.

I v Hollywoodu se dějí divné věci!

Náměsíčností dle vědeckých výzkumů (3) trpí bezmála 6 procent osob, přičemž počet dětí převažuje nad dospělými. Jsou to ale pouze odhady, protože dotyční si to sami nepamatují, a pokud je u toho někdo nepřistihne, není šance je odhalit. Přesné příčiny této spánkové poruchy se stále zkoumají, spekuluje se ale o tom, že s náměsíčností souvisí rodinná anamnéza a užívání některých léků (4). Imunní vůči ní nejsou ani slavné celebrity, o nočních dobrodružstvích ví své třeba herečka Jennifer Aniston nebo zpěvák Robbie Williams (5).

Zdroje: (1) www.healthdirect.gov.au/sleepwalking-somnambulism, (2) www.ergoflex.com.au/blog/category/sleep-research/7_sleepwalking_facts, (3) www.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0164769, (4) www.houseofwellness.com.au/wellbeing/advice/sleepwalking, (5) www.sweetsleepstudio.com/celebrities-with-sleep-disorders/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:44
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat