Psychická pohoda je klíčem ke spokojenému životu

Když se řekne bohatství, pravděpodobně si většina lidí představí peníze, tedy finanční blahobyt. Skutečné bohatství znamená mnohem víc než jen tučné bankovní konto. Psychický blahobyt je minimálně stejně důležitý – a co je nejlepší: máme ho ve vlastních rukou.

Co nás skutečně dělá šťastnými? Tuto otázku již zkoumalo nespočet chytrých lidí. Spokojenost se však měří těžko. S kvantitativními přísadami pro úspěšný život, například těmi hmotnými, je to jednodušší. V této souvislosti nazýváme stav, ve kterém máme dost na to, abychom žili relativně bez starostí, bohatstvím. Mnohem důležitější by ale měla být psychická pohoda, tedy to, co ke spokojenosti potřebujeme uvnitř.

Co je to psychologické bohatství?

Psychologická prosperita je pocit, že náš vlastní život je úspěšný – že jej žijeme hodnotným, smysluplným, angažovaným a zároveň příjemným způsobem. Pokud budete číst pozorně, rychle si všimnete, že hlavní je, jak svůj život vnímáme my. Důležitý je tedy náš pocit, a ne, že to odpovídá nějakým externě stanoveným standardům domnělého úspěchu. Velký dům a obrazově dokonalá rodinka se dvěma dětmi může někomu dělat radost, ale pokud tento koncept neodpovídá naší osobní definici štěstí a nedává nám smysl, spokojený život pravděpodobně stejně nepovedeme.

A duševní pohoda musí stát na pevných základech. Které to jsou? Je jich mnoho a pro každého to může být něco jiného, ale následujících pět je obzvláště důležitých.

Spiritualita a smysl života

Co já osobně vidím jako smysluplné? Pro někoho to může být jeho rodina, pro jiného charita a pomáhání druhým, další vidí smysl v objevování nových zemí a kultur. Tady je důležité být k sobě upřímný.

Pozitivní myšlení

Nejde o toxickou pozitivitu, tedy o to, vidět vše optimisticky. Spíše můžeme pracovat na pěstování benevolentního postoje k životu. Díky tomu je pro nás mnohem snazší být spokojení a nakonec úspěšní.

Silné hodnoty

Když už mluvíme o úspěchu: To, co definujeme jako úspěšné, je samozřejmě velmi subjektivní. K dosažení psychické prosperity pomáhá zapamatovat si své vlastní hodnoty a pracovat na cílech, které těmto hodnotám odpovídají.

Stabilní vztahy

Naše skutečná sociální síť je velmi cenná. I když je potřeba hodně vnitřní práce, abychom byli dlouhodobě šťastní a spokojení, potřebujeme další lidi. Investice do vztahů s naší rodinou a dobrými přáteli se vždy vyplatí.

Zaměstnání a další životní činnosti, které nás naplňují

Svou prací obecně trávíme poměrně velkou část času. O to důležitější je, abychom se věnovali činnosti, která je pro nás smysluplná. To, jak využíváme svůj čas a energii, má obrovský vliv na naše štěstí. Kromě zaměstnání sem patří i koníčky nebo cestování, které může přispět k psychické pohodě.

Proč je psychická pohoda tak důležitá

V naší společnosti, která je založena na výkonu a (materiálním) úspěchu, rychle ztrácíme přehled o tom, co je skutečně důležité. I když to může znít jako otřepané rčení z kalendáře: skutečné bohatství není na bankovním účtu, ale uvnitř nás, v našem pohledu na svět a v našich zkušenostech. Abychom byli šťastní, nemusíme dosáhnout určitého bodu, tedy práce, dokonalého partnera po našem boku nebo závistivých příspěvků na Instagramu. Psychická prosperita vychází zevnitř a má mnohem více co do činění s tím, jak reagujeme na okolnosti a události venku, než abychom je nechali ovlivňovat naše štěstí.

Zdroj: názory autora, www.stimulus-consulting.it/mental-well-being-the-six-traits-of-happy-and-healthy-people-and-how-to-develop-them/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat