Při rozhodování vyzkoušejte Einsteinův princip

Je váš život zase příliš vyčerpávající? Možná vám z toho pomůže Einsteinův princip...

Zdravotní problémy, lidé ve vašem nejbližším okolí, kteří život ztrpčují, příliš málo času na splnění vlastních přání a tužeb nebo jen přetrvávající, těžko uvěřitelný pocit – v některých fázích života je zatraceně těžké ráno vstát plný energie, cítit se motivovaně a těšit se na výzvy, které nás čekají. Naštěstí existují různé prostředky a strategie, jak takové potíže upozadit – a jedna z nich nepřímo pochází ze ztělesnění lidského génia: Alberta Einsteina.

Přelomové rozhodnutí

Einstein, kterého většina lidí zná jako zakladatele teorie relativity, kromě svých výzkumů v teoretické fyzice hodně přemýšlel o nejrůznějších věcech – včetně smyslu života, role lidí a štěstí. Třebaže se narodil v 19. století a žil převážně v první polovině 20. století, měl tento muž i z dnešního pohledu téměř moderní či pokrokové názory na potraty a homosexualitu. Měl co říct i mimo fyziku a následující citát mu rozhodně jen tak nevyklouzl z úst.

„Naším nejdůležitějším rozhodnutím je, zda považujeme vesmír za přátelské nebo nepřátelské místo.“

Ať už máme děti, nebo se dokážeme lépe realizovat bez nich, ať studujeme, nebo jsme na učilišti, ať žijeme ve velkém městě, nebo na vesnici – to vše podle Einsteina zřejmě není tak důležité a životně rozhodující jako otázka, zda je k nám svět přátelský, nebo ne.

Přátelský, nebo nepřátelský

Za oběma možnostmi formulovanými Einsteinem se nakonec skrývají dva protichůdné, základní postoje k životu s dalekosáhlými důsledky.

Pokud považujete vesmír za přátelské místo: "Vesmír je navržen tak, abych mohl být jeho součástí. Život je někdy těžký a obecně nevím, co s tím, ale celkově je to obrovské štěstí a chci si z něj odnést a pochopit co nejvíce."

Jestliže je pro vás vesmír nepřátelské místo: "Můj život a štěstí jsou neustále ohrožovány zvenčí, musím si ho dobře bránit a být ve střehu, abych se nestal obětí. Pro jistotu dávám přednost postavit kolem sebe pár zdí a neopovažovat se vycházet příliš často." 

Dalo by se také říci, že první postoj znamená optimismus, druhý pesimismus. Ale takové termíny jsou příliš abstraktní na to, aby skutečně učinily konkrétní rozhodnutí – proto Einstein doporučuje vydat se k tomuto zásadnímu rozhodnutí cestou napříč vesmírem.

A pokud nyní (hluboce ponoření ve své krizi) zvažujete volbu druhé možnosti, tj. myslíte si, že vesmír je nepřátelské místo: Myslíte si, že Einstein by se o to tak zajímal a prozkoumával svět, kdyby v něm viděl hrozbu...? A byl to koneckonců génius!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7829866/, názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:07
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:07

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat