Žijte více přítomným okamžikem

Co je nedostatek přítomnosti? Ve zkratce – příliš málo prožíváte, ale o to víc přemýšlíte. Co s tím?

Myslím, tedy jsem. Vědění je moc. My lidé jsme poměrně bystré mysli a přikládáme tomu velký význam, zvláště ve společnosti. Stydíme se za hloupé otázky nebo pravopisné chyby a šílíme, když pro něco nemáme vysvětlení. Raději důvěřujeme hodinám a chytrým hodinkám než svému smyslu pro čas, únavu nebo hlad, a jakmile nevíme, ale máme věřit pouze intuici, jsme bezradní, nejistí a bojíme se rozhodovat.

Jsme víc než myslící bytosti 

Ale naše schopnost myslet a vidět spojení mezi letícím listem a větrem není vše, co nás definuje. Je to vlastnost jako krtkovy přední nohy, které se hodí ke hrabání: ukázalo se, že je to evoluční výhoda, takže tam stále je. Ale je toho také více. A riskujeme, že to zanedbáme, pokud se budeme příliš soustředit na myšlení. V horším případě s vážnými dopady na naše (psychické) zdraví. Protože to, na co někdy zapomínáme se vším tím nadšením z našich kognitivních schopností, je to, že každá naše myšlenka je svázána s naším tělem. A jako fyzikální jednotka potřebujeme nejen střik z jablečné šťávy, gratinovaný brambor a spánek, ale také zážitek z přítomnosti. To znamená blízkost, bezprostřednost a procítění okamžiku.

Příliš mnoho „smyslu“ a příliš málo přítomnosti může způsobit nevolnost

Prožitek přítomnosti vzniká z metabolického vztahu ke světu. Něco prožíváme skrze své tělo nebo cítíme jinou osobu a zažíváme rezonanci. Ve chvílích prožívání přítomnosti naše myšlenky ustupují do pozadí a dostáváme se do stavu plynutí. Třeba když se necháme unést atmosférou. Nebo zapomenout na čas ve společnosti přátel a najednou si uvědomit, že jsme v restauraci poslední. Nebo když při běhání necháme všechny starosti za sebou. Nebo cítíme slunce na kůži, slyšíme šum moře, cítíme sůl ve vzduchu a nemyslíme na nic jiného. Takové okamžiky v životě potřebujeme, abychom zůstali zdraví. Mít rovnováhu a protiváhu myšlenkovému světu, ve kterém se neustále nacházíme. Ve kterých plánujeme, odškrtáváme úkoly, hledáme důvody a očekáváme nejhorší. A vytváříme vzpomínky.

Jak ale poznat, že přítomnost neprožíváte dostatečně?

Touha po dotyku

Nejdůležitější a zároveň nejsilnější prožitek přítomnosti obecně prožíváme v kontaktu s druhými lidmi, ve fyzické i emocionální blízkosti. Nedostatek přítomnosti se proto může projevit silně pociťovanou potřebou lidské blízkosti a doteku – ne v sexuálním smyslu, ale obecněji po něčem jako je objetí, ruka, která nás hladí po zádech nebo jen drží. 

Sklon k napjatosti

Pokud se často přistihneme, že přemýšlíme a opakovaně sklouzáváme do kolotoče myšlenek, ze kterých se těžko dostáváme, může to být důsledek a příznak toho, že v našem každodenním životě nezažíváme dostatek přítomnosti. Je pak vhodnější učinit protiopatření než zkoušet nejrůznější triky mysli. 

Porucha spánku

Pokud večer nebo v noci ležíme v posteli a naše racionální myšlenky nám nedovolují se uklidnit, může to být způsobeno převahou smysluplné kultury v našem každodenním životě. Jiný příběh je, když jsme emocionálně rozrušení nebo emocionálně zpracováváme dojmy ze dne – v tomto případě se o nedostatek přítomnosti nejedná.

Bezcitnost

Pokud se příliš zapojíme do abstraktního světa myšlenek, v určité chvíli přestaneme mít dostatek mentální kapacity pro emoce. Radost a nadšení prožíváme méně intenzivně, téměř necítíme žádný hněv nebo smutek, spíše se cítíme otupělí a rezignovaní.

Obtížně si užíváme společnost

Spolu se sklonem k přemýšlení a emočním chladem může nedostatek přítomnosti vést k potížím v současném vztahu nebo v navazování nových. Pokud se často cítíte nepříjemně a izolovaně, když jsme s jinými lidmi, a pokud naše myšlenky jsou obvykle někde jinde než na večírku nebo v kavárně, může to znamenat, že naše prožívání přítomnosti již bylo narušeno, protože jsme žili v deprivaci příliš dlouhou dobu.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat