TEST: Čokolády a čoko tyčinky pro děti

17.06.2010 | Zajímavosti

Chystáte svou ratolest na celodenní výlet, dětský tábor nebo jen tak na koupaliště a přemýšlíte, jakou sladkost byste mu zabalila? Rychle získá energii například z čokolády. Otestovali jsme čokolády a čokoládové tyčinky s mléčnou náplní určené především dětem.

Co je vlastně „čokoláda“?

Vynález čokolády se připisuje starým Mayům a Aztékům. Kakaové boby, které jsou hlavní surovinou pro výrobu čokolády, přivezl do Evropy Kryštof Kolumbus na počátku 16. století.

Výrobu čokolády můžeme popsat velmi stručně takto: vyloupané kakaové boby se nakvasí, suší a dále procházejí drcením, tříděním a mletím, při němž vzniká kakaová hmota. Z hmoty se lisováním získává kakaové máslo a prášek.

Mezi další produkty, jejichž základ tvoří kakaová hmota, patří také čokoládová hmota, která obsahuje kromě zmíněné kakaové hmoty ještě cukr a kakaové máslo a v případě mléčné čokolády také sušené mléko. Při dalším zpracování se do ní mohou přidávat další přísady jako ořechy, rozinky, kandované ovoce apod.

Jak poznat čokoládu?

Aby se mohlo o sladké pochoutce mluvit jako o čokoládě, musí obsahovat určité množství kakaových součástí.

* Hořká čokoláda – musí podle vyhlášky obsahovat minimálně 35 % kakaových součástí.
* Mléčná čokoláda – v tomto případě musí obsahovat alespoň 25 % kakaových součástí.

Redakční test

Testovali jsme za vás vybrané čokolády a čokoládové tyčinky. Při výběru jsme se zaměřili na ty, které mají mléčnou náplň.
Sladkosti za vás ochutnávali: Zora, redaktorka "Zdraví a životný styl" a Michalka (6) s Mikuláškem (8), děti našich redaktorek.

TIP Bety: I když čokoláda dětem moc chutná, rozhodně byste jim ji neměla dávat každý den. Ideální je, když slouží jako motivace či odměna.


Čokoláda Orion s mléčnou náplní – pro děti

Cena: 22,90 Kč
Gramáž: 100 g
Hodnocení redaktorky Zory: Pokud máte dojem, že je v čokoládových tyčinkách málo mléčné náplně, je pro vás tento produkt jako stvořený. Mléčné náplně si užijete do sytosti.
Jako máma oceňuji hlavně praktické, znovu uzavíratelné balení, které se hodí hlavně na cestách, kdy zbylou čokoládu vracíte do batohu. Která z vás nezná, když se jí čokoláda rozpatlá uvnitř...
Známka: 1*
Michalka a Mikuláš: Oba testující k jedničce přidali i hvězdičku.

Milkins od Milka

Cena: 17,90 Kč
Gramáž: 87,5 g
Hodnocení redaktorky Zory: Mléčná náplň i čokoláda jsou chuťově vyvážené. Jednotlivě balené tyčinky jsou praktické. Milka vyrábí i variantu mléčné čokolády s mléčnou náplní, která má tvar klasické tabulky. Ta je chuťově stejně dobré, ale méně praktická.
Známka: 1
Michalka a Mikuláš: Michalka ocenila především kravičku, která je vylisovaná na každé kostičce. Mikulášek ohodnotil čokoládu známkou jedna. Prý je ta od fialové krávy moc dobrá.

Orion tyčinka pro děti s mléčnou náplní

Cena: 9,90 Kč
Gramáž: 32g
Hodnocení redaktorky Zory: U této čokolády oceňuji především velikost balení. Nemusím kupovat celou krabici. Argument, že děti mohou dostat jen jednu tyčinku, doma neobstál, takže děti vždy snědí celou krabici. Proto za mne jednička s hvězdičkou.
Známka: 1*
Michalka a Mikuláš: ocenili především veselé balení, které je hned upoutalo. Podle rychlosti a chuti, s jakou ji snědli, dávám i za ně 1*.

Kinder Chocolate

Cena: 14,90 Kč
Gramáž: 100 g
Hodnocení redaktorky Zory: Chuť čokolády se po léta nezměnil. Pochutnala jsem si, ale rozhodně nedůvěřuji reklamě, že je v ní sklenice mléka. Mléčná chuť je výraznější, než chuť čokolády. Trochu mi vadí, že čokoláda se strašně rychle rozpouští, zanechává upatlané prsty.
Známka: 2
Michalka a Mikuláš: čokoládové tyčinky snědli ihned. Problém nastal, když drželi druhou tyčinku v ruce a ta se během chvíle roztopila, a pak nešla vyndat z obalu. Chuť výborná, za komplikace dáváme dvojku.

Mléčná čokoláda pro děti Orion

Cena: 7,70 Kč
Gramáž: 25g
Hodnocení redaktorky Zory: Test této čokolády byl jako návrat do minulosti, kdy jsem jako malá holka kupovala tuto čokoládu hlavně kvůli příběhům uvnitř. A čokoláda byla příjemným doplňkem. Dnes je pro děti uvnitř přichystána kreslená hra.
Známka: 1
Michala a Mikuláš: Největší radost jim udělalo, že se dá tenká čokoláda snadno strčit do kapsy džínsů.
 

Rozinky v čokoládě Orion

Cena: 12 Kč
Gramáž: 40 g
Hodnocení redaktorky Zory: Vzhledem k tomu, že jde o výrobek, určený dětem, tak mě potěšila informace, že rozinky jsou zpracovány bez ošetření oxidem siřičitým. Jedinou výtkou je, že se čokoládové kuličky s rozinkou špatně dělí mezi dvě děti tak, aby jeden neměl víc než druhý...
Známka: 1- (minus je za upatlané ruce a následně i vše kolem)
Michalka a Mikuláš: Rozinky jim moc chutnaly, protože pro ně nebyly tvrdé jako jiné produkty v čokoládě (např. ořechy atd.)
 

 

TIP Bety:

Pořiďte svému výletníkovi i stylový batůžek, kam vedle sladké svačinky bez problémů schová pláštěnku, láhev s pitím a čerstvý sendvič. Vaše děti tak budou mít nového kamaráda na výletech za dobrodružstvím, který jim pomůže nosit svačinu a zpříjemní cesty.

Batůžek Orion v sobě ukrývá několik výrobků nových dětských čokolád ORION vyrobených z čistě přírodních ingrediencí: 1 x ORION čokoládu s mléčnou náplní 100 g, 3 x ORION tyčinku s mléčnou náplní 32 g, 2 x ORION mléčnou čokoládu 25 g a 1 x ORION rozinky v mléčné čokoládě 40 g.

Batůžek pořídíte v obchodech za 80 Kč. Spoustu zajímavých informací a soutěží s ORION naleznete na stránkách www.orionprodeti.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat