Čokoholičky, dejte si kostičku navíc: Bakterie ve střevu dělají z čokolády antioxidanty!

Hořká čokoláda je skutečně nesmírně zdravá. Ale nejen díky polyfenolům, jichž je bohatým zdrojem a které působí v lidském těle jako účinné antioxidanty, ale také díky střevním bakteriím, které ji tráví a produkují další zdraví prospěšné látky. Ty účinkují blahodárně především na srdce a cévy a pomáhají snižovat krevní tlak.

Zjistili jsme, že máme v trávicím traktu dva druhy bakterií, dobré a špatné. Ty dobré jako Bifidobacterium a Lactobacillus se živí čokoládou. Takže když jíte velmi tmavou čokoládu s vysokým podílem kakaa, tak se dobré bakterie množí a fermentují ji a produkují tím protizánětlivé látky,“ tvrdí Maria Moore z Louisiana State University.

Protizánětlivé látky se pak vstřebávají střevní sliznicí do krve a šíří celým tělem, kde léčí drobné záněty v cévách, tím je chrání před poškozením.

Podle vědců z Louisiany je tak dobré kombinovat konzumaci probiotik – především kvašených mléčných výrobků – s konzumací tmavé čokolády. Ta obsahuje velké množství kakaa a tím také mnoho polyfenolů, které příznivé bakterie tráví a člověku poskytují protizánětlivé látky. Konzumace tmavé čokolády také podporuje růst a množení těchto bakterií a chrání střeva před škodlivými druhy mikroorganismů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 37 roku 2025 přináší pro Berany zajímavé výzvy a příležitosti. Vaše energie bude na vrcholu, což vám umožní překonat různé překážky s lehkostí. Tento týden se zaměřte na mezilidské vztahy; sdílení svých c&iac... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

109 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:37
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:58
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat