Úspěšné amputace končetin prováděli už lidé doby kamenné

09.02.2010 | Zajímavosti

Neolitická medicína byla mnohem rozvinutější, než se dosud soudilo. Lidé doby kamenné dokázali amputovat končetiny a ránu zahojit.

Potvrzují to nálezy z oblasti nedaleko Paříže, kde exhumovali ostatky sedm tisíc let staré kostry muže s amputovanou paží. Končetinu odřízli kamenným nástrojem, užívali přitom základní anestetika, přičemž ránu zhojili ve sterilním stavu bylinnými přípravky.

Důkazy o úspěšné amputaci z doby kamenné přinesly archeoložky Cécile Buquetová-Marconová, Anaick Samzunová a forenzní expert Philippe Charlier, kteří vykopali ostatky v Buthiers-Boulancourt asi čtyřicet kilometrů na jih od Paříže.

Podrobná laboratorní analýza humeru (kosti pažní) prokázala, že kost byla poškozena nad loktem a že na ní byla provedena úspěšná amputace. K umrtvení a tišení bolesti použili durman a rána byla dezinfikována šalvějem.

„Nemyslím, že byste mohli říct, že ti, co operaci vykonali, byli lékaři moderního smyslu, ale měli určitě jisté lékařské poznatky,“ věří autorka studie Cécile Buquetová-Marconová.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat