Jak zbavit muže stresu?

Ženy se po svatbě často snaží omezit kontakty svého partnera s jeho kamarády. Argumentují při tom různě. Třeba tím, že zanedbává rodinu. Jenže srocování v partě kamarádů je mužům zřejmě dáno evolučně. Ve skupinách svého pohlaví se totiž zbaví stresu, napětí a dokonce agresivity tak, jak to nedokážou se svou partnerkou či potomky.

Jinými slovy, muži prostě potřebují tu a tam upustit páru s partou svých kamarádů. Nasvědčuje tomu také výzkum etologů a evolučních biologů z německého Göttingenu. Ti sledovali chování samců u opice druhu magot bezocasý (maka magot). Přestože je tento primát člověku evolučně poněkud vzdálen, sdílí s ním některé rysy sociálních interakcí. Magoti se ve svých společenstvích chováním velmi podobají člověku.

U magotů, kteří musejí žít jen ve smíšeném páru či smíšené skupině, se často vyskytují choroby související se stresem. Za to mohou stresové hormony glukokortikoidy, které při dlouhodobém působení vážně poškozují zdraví. Při sledování magotů bylo prokázáno, že hladina glukokortikoidů klesá u samců jen tehdy, když mohou být alespoň jednou za čas jen v samčí skupině.

„Samci magota bezocasého tvoří velmi silná sociální pouta s jinými samci podobně jako muži v lidské populaci, a jako lidé se cítí bezpečně tehdy, když je jich víc,“ tvrdí doktor Christopher Young z Göttingenské univerzity.

Podobné mechanismy – ačkoli je člověk evolučně vyspělejší a jeho psychologie a sociologie složitější – zřejmě fungují také u mužů. Muži napříč kulturami na celém světě mají tendenci se sdružovat ve skupinách vylučujících se svého středu ženy. V nich mohou nalézt pochopení a zbavit se stresu účinněji než ve smíšených skupinách.

Magot bezocasý neboli makak magot je kočkodanovitou opicí, která krom člověka jako jediný primát obývá Evropu (Starý svět). Proto se jim také někdy říká opice Starého světa. Dodnes jejich populace žije na Gibraltaru.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:18
15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat