Na vánočních mušlích si už brzy možná nepochutnáme. Proč?

Miliony rodin po celém světě si během vánočních svátků dopřávají nejrůznější gurmánské speciality. Nejen ve Francii připravují slávky a jiné mušle na víně. Jenže vědci tvrdí, že brzy budou tito mořští mlži nedostatkovým zbožím. Jednoduše proto, že zmizí z moří. Může za to podle nich globální oteplování, které zvyšuje kyselost neboli aciditu mořské vody. A právě nízké pH mořské vody znemožňuje kalcifikaci – vápenatění – lastur mlžů.

Mlži se sice stále množí ve velkém počtu, ale jejich schránky jsou v kyselejších vodách teplejšího klimatu mnohem křehčí. „To činí mušle mnohem snazšími oběťmi pro predátory a také je ohrožují mořské proudy,“ tvrdí zoologové z Glasgowské univerzity.

Oteplování klimatu a zvyšování acidity moří může vést k úbytku slávek, ale také ústřic, srdcovek a dalších mlžů.

Kyselost moří se zvyšuje jednoduše proto, že jejich vody fungují jako absorbent pro vzdušný oxid uhličitý – skleníkový plyn. Jeho koncentrace v atmosféře stoupá, takže moře ho přijmou více, tím se sníží pH na úkor volně rozpuštěného vápníku.

Schránky mlžů jsou tvořeny jednak uhličitanem vápenatým (vnější vrstva), a pak aragonitem (vnitřní vrstva). Lastury vznikají vylučováním vrstviček po metabolizaci volně rozpuštěného vápínku a iontů hydrogenuhličitanu.

„Zjistili jsme, že zvýšená míra acidifikace v životním prostředí slávek má negativní vliv na jejich schopnost tvořit schránky. Pracovali jsme s kolegy z technických oborů na výzkumu tvrdosti lastur v kyselejších vodách… v kyselejších vodách tvoří slávky mnohem křehčí schránky, které snadno praskají,“ tvrdí doktorka Susan Fitzerová z Glasgowské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat