Vařené vejce se žloutkem na povrchu a bílkem uprostřed? Víme, jak na to!

Nudí vás klasické vejce natvrdo, které má vždy žlutý střed a bílý okolek? Tak zkuste metodu japonského kuchaře Jamy Čaahana. Ten umí vejce se žlutým okolkem a bílým středem. Dokáže vejce před vařením „přesvědčit“, aby se bílek a žloutek prohodili. Není to žádná magie ani chemie, nýbrž prostá fyzika využívající odstředivé síly.

Žloutek je totiž hustší než bílek. Když vajíčko vystavíte odstředivé síle, žloutek a bílek se prohodí. Pak vajíčko stačí uvařit a máte vejce natvrdo se žloutkem napovrch a bílkem uprostřed.

A jak to Čaahan dělá? Vše vysvětluje ve videu na YouTube (pod anglicky psaným jménem Yama Chaahan). Nejdříve vajíčko oblepí náplastí. Pak ho umístí doprostřed nohavice silonky a zajistí uzly. Chytí rukama oba konce silonky (vejce je uprostřed) a začne vajíčkem točit, až se silonky silně zakroutí. Pak se zastaví a zakroucené silonky natáhne, takže vajíčko se začne prudce otáček kolem své osy opačným směrem. Proces několikrát opakuje. Po odstřeďování prý vajíčko ztmavne. Je to optický klam vyvolaný tím, že se pod skořápku dostane tmavší žloutek. Ideální je tak tento pokus s vejcem bílé skořápky. A pak už je dobré vejce v náplasti uvařit natvrdo, zchladit, oloupat a naříznout napůl. A těšit se z inverzního efektu.

U procesu odstřeďování je zapotřebí mít trpělivost a vydržet pár minut, aby se všechen žloutek dostal napovrch a bílek naopak do středu. Pokud netočí člověk dost intenzivně a dost dlouho, dojde k smísení bílku a žloutku a vejce je po uvaření celé světle žluté.






Celkem 5 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat