Pijete dietní kolu? Budete tlustší než ti, co pijí slazenou!

Dietní limonády nejsou zdravé a člověk by se jejich konzumaci měl vyhýbat. Umělá sladidla totiž poškozují zdraví a některá jsou při dlouhodobé konzumaci ve velkém množství prokazatelně karcinogenní. Jenže mnozí lidé volí dietní Coca-Colu a další podobné limonády proto, aby nekonzumovali cukr, který způsobuje obezitu a další zdravotní potíže. Dietní limonády však podle všeho k hubnutí nepřispívají. Konzumenti dietní koly jsou totiž obéznější než ti, kteří pijí její cukrem přesycenou variantu.

Vědci z Texaské univerzity sledovali přes tisíc osob Mexicko-amerického a Evropsko-amerického původu. Během devíti let zaznamenávali množství a typ vypitých limonád a také tělesnou hmotnost sledovaných osob. Z analýzy výsledků vyplývá, že jedinci, kteří pili alespoň jeden dietní nápoj denně, přibrali během devíti let minimálně osm centimetrů v pase. U osob, které dietní kolu nepily vůbec, došlo k nárůstu obvodu pasu v průměru jen o 2,5 centimetru.

„Nárůst břišního tuku byl u osob konzumujících dietní limonády více než trojnásobný ve srovnání s těmi, kdo podobné limonády nepili vůbec,“ varuje doktorka Sharon Fowlerová.

Její tým prý nesledoval jen celkovou hmotnost, ale také tzv. viscerální tuk, tedy tuk usazený na břiše. O něm se ví, že je velmi nebezpečný z hlediska řady závažných onemocnění. A osoba poměrně štíhlá s velkou zásobou břišního tuku je na tom zdravotně hůře než jedinec, který má tuk na zadku a nohách, ale relativně málo na břiše.

Zatím není jasné, zda přímo látky obsažené v dietní kole a limonádách působí zhoubně na metabolismus, nebo se lidé konzumující dietní formy těchto nápojů stravují nezdravěji a přijímají více kalorií než jedinci, kteří pijí cukrem slazené nápoje.

„Tyto výsledky jsou ve shodě s objevy z řady jiných studií, které tvrdí, že každodenní konzumace dietních limonád souvisí se zvýšeným rizikem diabetu, srdečního infarktu, mrtvice a dalších zdravotních potíží,“ dodává spoluautorka doktorka Helen Hazudová.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat