Kočky mohou výrazně snížit IQ u dětí

Pořídit dítěti kočičku může být od rodičů vnímáno jako dost nemoudrý čin. Kočky by se totiž doma neměly chovat vůbec. Ale zvláště u dětí jsou nebezpečné, neboť roznášejí po bytě mikroskopické zbytky výkalů s parazitickou toxoplazmózou. Pokud se dítě infikuje – a bývá to často kvůli horším hygienickým návykům – infekce způsobí výrazné snížení IQ.

Toxoplasma gondii působí negativně na nervovou soustavu a podle vědců z University of Iowa a Florida International University výrazně snižuje schopnosti při čtení, omezuje paměť a zhoršuje analytické myšlení.

Na světě je nakažena toxoplazmózou asi třetina lidské populace. Parazitický prvok se přenáší při kontaktu s výkaly koček. Stačí je vdechnout, olíznout či pozřít. A stačí jen mikroskopické částečky. Kočka si sedne dítěti na klín po vykálení, zbytky stolice ulpí na dítěti, které si pak nemyté ruce strčí do úst. A je nakaženo.

Ačkoli většina lidí s nákazou nepozoruje žádné příznaky, u řady lidí toxoplazmóza oslabuje imunitu a negativně působí na mozek. U dětí je však vliv infekce výrazný a to v negativním smyslu s ohledem na paměť a myšlení.

„Naše výsledky naznačují, že děti séropozitivní na Toxoplasmu gondii mají horší výkony při čtení a je u nich negativně ovlivněna verbální paměť,“ tvrdí autoři výzkumu s tím, že negativní účinky toxoplazmózy lze omezit vitaminem E. Jedinci, kteří jsou nakažení a přijímají s potravou velké množství vitaminu E, jsou před negativními účinky toxoplazmózy ochráněni. Proč? To se zatím neví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat