Špatný noční spánek je škodlivý jako kouření

Špatný noční spánek je stále velmi podceňované zdravotní riziko. Přitom Světová zdravotnická organizace tvrdí, že nekvalitní odpočinek během noci je pro zdraví srdce a cév stejně škodlivý jako kouření. Osoby spící v noci špatně jsou ohroženy mrtvicí mozku a srdce čtyřikrát více než ty, které spí klidně a dostatečně dlouho.

Spánek není žádná triviální záležitost. Poruchy spánku souvisejí jak se zvýšeným rizikem srdečního infarktu, tak s vyšším rizikem mrtvice. Špatný spánek by měl být považován za pozměnitelný rizikový faktor chorob oběhové soustavy stejně jako kouření, nepohyblivost a špatný jídelníček. Pro většinu lidí představuje kvalitní spánek sedm až osm hodin spánku každou noc a to bez probouzení během noci,“ tvrdí profesor Valerij Gagarov z Novosibirsku, který spolupracuje se Světovou zdravotnickou organizací.

Na kardiologické konferenci v Dubrovníku vyzval odborníky, aby přestali spánkovou deprivaci ignorovat a začali ji řešit stejně vážně, jako se dnes řeší kouření, nedostatek pohybu a nezdravý jídelníček. Nekvalitní spánek zvyšuje riziko úmrtí na choroby srdce stejně jako tyto ostatní negativní faktory.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat