Pálí vás v bazénu oči? Může za to moč, nikoli chlór

Řada lidí věří, že příliš mnoho chlóru v bazénové vodě způsobuje zarudnutí a pálení očí. Jenže ve skutečnosti jsou to bezohlední lidé, kdo přispívá k podráždění očí. Ti totiž do vody bazénu močí a dusíkaté látky z jejich moči reagují s chlornatou dezinfekcí a tvoří dráždivé látky vyvolávající zarudnutí a pálení očí.

Kromě moči se do vody dostávají dusíkaté látky také s potem. Lidé, kteří se před vstupem do bazénu neosprchují, přispívají ke kontaminaci vody a zvyšují koncentraci látek dráždících oční sliznice. V krytých bazénech se pak koncentrace plynů zvyšuje kvůli špatnému odvětrávání.

„Čistý vzduch je důležitý,“ tvrdí vědci z Centra pro kontrolu a prevenci chorob ve Spojeném království.

Bazén se silnou „chlórovou“ vůní je ve skutečnosti bazénem kontaminovaným močí a potem. Čistý bazén není cítit tímto typickým zápachem ani poté, když je koncentrace chlórové dezinfekce vysoká.

„Plavání je úžasný způsob k zajištění dostatku pohybu, aby člověk zůstal zdravý. Nicméně návštěvníci bazénu by si měli být vědomi toho, jak zabránit šíření infekcí ve vodě. Chránit by se měli především tak, že vodu z bazénu nikdy nepolykají, ostatní pak chrání tím, že zbytky stolice a moči a další bakterie do vody sami nešíří, když se před vstupem do bazénu pečlivě osprchují. Rozhodně by neměli plavat v době, kdy jsou nemocní a mají zánět močových cest a průjem,“ tvrdí doktorka Michele Hlavsová z Centra kontroly a prevence chorob.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat