Prostreno.cz

Největší dietní mýty. Věříte jim i vy?

Rozhodli jste zatočit se všemi těmi kily navíc? V pořádku, jenže co když dřina a odříkání nenesou absolutně žádné ovoce? Možná děláte něco špatně…

O redukci váhy a shazování kil všude koluje tolik informací, pověr a mýtů, že „čert aby se v tom vyznal“. Co když jste také obětí nějaké dietní fámy, a proto se vám stále nedaří docílit vysněných křivek? Nadechněte se. Těmto omylům lidé stále věří…

Váha. Co je psáno, to je dáno?

Ne tak rychle. Každý den vám může ukázat trochu jiné číslo. Zadržování vody v těle má na svědomí kolísání hmotnosti. Vážit se dennodenně je tedy podle odborníků úplně zbytečné, demotivující a celkově špatné. Zkuste to jednou za měsíc a hned pocítíte, jak se vám hubne o něco lépe!

S černou kávou to jde snadněji

Že černé zlato urychluje metabolismus? Ve skutečnosti se s jistotou dá tvrdit, že zahání hlad. Faktem také zůstává, že vypít šálek půl hodiny před tréninkem vám pomůže dosáhnout lepšího výkonu – a tím samozřejmě i rychlejšího spalování kalorií. Jenže když si nedáte pozor na přídavek smetany nebo cukru, je to stejně k ničemu.

Sacharidy jsou tabu

Bojíte se po večerech sníst cokoli, v čem je i malý náznak sacharidů? Poslední americká studie vás vyvede z omylu. Její výsledky totiž prokázaly, že když si testovaní dopřáli sacharidové pokrmy, druhý den toho snědli o dost méně. Cítili se totiž pořád nasycení! Nebude právě v tomhle ten zakopaný pes?

Light produkty jsou základ

Jen s light sýrem a odtučněným jogurtem se nadváha porazit nedá. Je dokázáno, že čím více jsou produkty dietní, tím více a častěji je lidé jedí. A ve finále to žádný radikální úbytek kil nepřinese. Správná cesta? Kompromis. Do jídelníčku zařaďte i běžné potraviny.

Místo hlavního jídla tři svačiny

Lidské tělo potřebuje na proces spalování kalorií trochu času. Pokud ho budete pravidelně zásobovat další a další energií přijatou z potravin, nebude pak muset pohon potřebný „k provozu“ brát z tukových zásob. Ty vám zůstanou! Tři hlavní jídla denně jsou lepší než 6 častějších svačinek.

V sauně se tuk rozpouští

Kéž by to tak hezky fungovalo. Ale bohužel. Po návštěvě sauny opravdu můžete mít na váze menší číslo, ale spíš kvůli ztrátě tekutin, které jste tam vypotili.

Až po 30 minutách sportu se hubne

Kdyby to tak bylo, jaký smysl by pak měli krátké a intenzivní tréninky, které jsou stále oblíbenější? Kalorie se začínají spalovat už při prvních pohybech, takže buďte v klidu.

Hladovka urychluje hubnutí

Nic nejíst? Taky možnost. Ale úplně špatná! Už po krátké době bez přísunu jídla dochází ke zpomalení bazálního metabolismu, který je nucen šetřit svými zdroji. Jakmile hladovku ukončíte, nechtěný jo-jo efekt se brzy dostaví. Tělo si totiž nastřádá do zásoby vše, co do něj vložíte – a jen tak to nepustí.

Věřili jste nějakému z těchto mýtů? Nutno dodat, že pokud se ve všech metodách hubnutí a „zaručených“ dietách trochu ztrácíte, zkuste se poradit s dietologem. Ten vás nasměruje správnou cestou a ukáže, jak dojít do vysněného cíle. A hned budete mít jasno!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Plněné knedlíky s uzeným

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat