Prostreno.cz

Víno při dietě není tabu

Popíjení bez viny? I to se při redukční dietě dá. Víte, jaké víno vám uškodí, ale které naopak můžete pít bez výčitek?

Úplně se vzdát skleničky vína, když hubnete? To není třeba! Jen musíte vědět, jaké typy vám nerozhodí redukční režim a čím se řídit, když etika neobsahuje žádné informace. Zde jsou čtyři rady.

1. Sledujte množství alkoholu

Bylo by fajn, kdyby na každé lahvince bylo napsáno, kolik kalorií obsahuje jedna sklenička. Jenže bohužel, v tomhle nám není přáno. Proto je nutné vyhledat procenta alkoholu. Devět až dvanáct procent je v normě, neboť odpovídá 110 až 140 kaloriím za dvě deci suchého bílého. Méně alkoholu ve víně rovná se méně kalorií.

2. Zboží berte z jižních vinic

Tajný trik těch, kteří už dávno dopnou kalhoty? Nákupy od italských a francouzských dodavatelů. Tyto země totiž mají přísnější zákony a předpisy, které se týkají obsahu alkoholu, takže co se týče ostatních evropských zemí, jsou na tom logicky lépe i s ohledem na kalorie. Obecně platí, že při hubnutí byste se měli vyvarovat konzumaci australských či chilských vín, která obsahují více cukru.

3. Pijte pouze bílé

Obecně platí, že bílá vína mají být nižší obsah alkoholu a kalorií než ta červená. Je to pravda. Zatímco lehké bílé má kolem 140 kalorií na jednu skleničku, u světle červeného je to až 165 kalorií, přičemž některé druhy rudého vína mají i 200 kalorií. Co z toho vyplývá? Že k vašim největším spojencům patří Müller Thurgau, Ryzlink rýnský Chardonnay či Sauvignon Blanc.

4. Vyhněte se bublinkám

Šumivý sekt je slavnostní – a ještě že tak. Pokud se nepijte každý den, je to jedině dobře. Bublinky obvykle znamenají cukr. Je nutné pít jen ty s označením „brut“ či „brut zero“, což znamená, že zde není téměř žádný dodatečný cukr. Paradoxně právě v těchto odrůdách vynikají Spojené státy před již zmíněnou Itálií, která je pověstná Labruscem, jahodovým vínem Fragolinem či Proseccem. Americké sekty z toho v tomto případě vycházejí o dost lépe, aspoň co se počtu kalorií týče. A jak je to s ředěním vína vodou?

Určitě je lepší přidávat vodu neperlivou. Bublinky vyvolají v žaludku lehké překrvení a mírně tak zvýší vstřebávání různých látek do organismu. Jde o to, že mírně zvětší vylučování žaludečních šťáv, čímž zrychlí průchod potravy žaludkem i trávicím ústrojím. A to je pro lidi v dietě nežádoucí, neboť rychleji přijdou o pocit sytosti. Dávejte si tedy pozor i na to, čím víno ředíte nebo čím ho zapíjíte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat