Prostreno.cz

Superpotraviny jen za pár korun. Které to jsou?

Spousta lidí svůj nezdravý životní styl omlouvá vysokou cenou zdravých potravin. My vám ale dokážeme, že i dobroty označované jako takzvané superpotraviny mohu stát pár korun. Jen je nutné vědět, po jakých sáhnout.

Které zdravé potraviny rozhodně nezatíží váš rodinný rozpočet a prospějí vašemu organismu?

Ovesné vločky

Zapomeňte na nejrůznější instantní ovesné kaše a kupte si balení obyčejných ovesných vloček. Jsou levné a vykouzlíte z nich spoustu zdravých jídel. Vločky obsahují vysoký podíl vlákniny, a tak prospívají zažívání (hrají roli v prevenci rakoviny střev), ale i srdci – snižují totiž hladinu škodlivého cholesterolu. Navíc zasytí opravdu nadlouho, a tak pomáhají při snaze o zhubnutí.

Luštěniny

Jejich pořizovací cena je minimální, zato množství pokrmů, které z luštěnin můžete připravit, je prakticky nekonečné. Opět ale kupujte základní výrobky (žádné fazole v konzervě s rajčatovou omáčkou), jsou levné a univerzální (onu rajčatovou omáčku připravíte s fazolemi jako nic – levněji a navíc ve zdravější podobě). Luštěniny poskytnou organismu spoustu důležitých živin, navíc díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají trávení i prevenci rakoviny. A skvěle se hodí, pokud se snažíte zhubnout!

Rybí filé

Že všude čtete, jak máte zařadit do jídelníčku ryby, ale když se přiblížíte k pultu s čerstvými rybami a podíváte se na cenovku tolik vychvalovaného lososa, je jasné, že jeho si dovolit nemůžete? Pak se porozhlédněte po levnější alternativě – mraženém rybím filé. Jistě, nemá tolik omega-3 mastných kyselin jako zmíněný losos, ale pořád je to ryba. A to znamená lehké, dietní maso a spoustu živin.

Kapusta

Zatímco naše babičky ji běžně konzumovaly, my kapustu na svůj stůl příliš nepouštíme. Škoda. Jedná se o levnou zeleninu, která obsahuje spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů. Tak se po ní příště v supermarketu poohlédněte!

Kysané zelí

Další z typických českých potravin, které by se rychle měly vrátit na výsluní (a nejen v knedlo-vepřo-zelu). Kysané zelí představuje skvělý zdroj vlákniny, minerálů, ale také vitaminu C a probiotik. Balení čerstvého kysaného zelí stojí pár korun, ale vaše tělo si ho zamiluje. Mimochodem, nevylévejte z něho šťávu, to by byla věčná škoda! Po malých dávkách ji vypijte (jen pozor, ve větším množství může mít u citlivých lidí projímavé účinky).

Lněná semínka

Ořechy a semena bývají obvykle poměrně drahou záležitostí. Ale lněná semínka jsou čestnou výjimkou. Tak toho využijte! Obsahují vysoký podíl omega-3 mastných kyselin a dalších zdravých tuků, kromě toho jsou zdrojem kvalitní vlákniny. Můžete je konzumovat vcelku, ale občas je trochu podrťte – abyste z nich využili všechny živiny.

Citrusy a banány

Všimli jste si někdy, že když mají tyto druhy ovoce sezónu, jsou levnější než u nás tradiční jablka (pokud tedy nepočítáte období, kdy se cena kila citronů vyšplhá k 90 korunám)? Tak toho využijte. Obojí je zdrojem důležitých vitaminů, minerálů, antioxidantů a vlákniny.

U ovoce obecně platí, že byste ho – nejen v rámci ušetření financí – měli nakupovat v sezóně či u pěstitelů (v případě zmíněných jablek a dalších českých plodů).

Mrkev

Patří k nejlevnějším druhům zeleniny u nás. A možná i proto bývá nedoceněná našimi mlsnými jazýčky. Přitom obsahuje kvalitní vlákninu, téměř žádné kalorie, ale zato spoustu betakarotenů, které pozitivně ovlivňují celou řadu pochodů v našem organismu. U mrkve je navíc výhoda, že vám prospěje čerstvá i tepelně upravená.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sekaná

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat