Prostreno.cz

Chcete zhubnout? Malujte si

Možná to znáte. Přes den dodržujete zdravý jídelníček, věnujete se pohybu, zkrátka výživoví poradci by z vás měli nefalšovanou radost a vy už se těšíte, jak se zbavíte přebytečných kilogramů. Jenže pak přijde večer a s ním se jako mávnutím kouzelného proutku proměníte v člověka, který bez rozmyslu spořádá, na co přijde. A kalorie narůstají do nepěkných hodnot.

Večery, především ty, které trávíme doma, bývají pro naše snahy o hubnutí opravdu výzvou. Lednice či spižírna se všemi dobrotami nadosah, únava přispívá k naší slabší vůli, televize nás ponouká mlsat. Poznáváte se? Pak je potřeba se na „záludnosti“ večera připravit. Jak?

Večeře podle pravidel

Tak, jako jíte vyváženou stravu přes den, měli byste v ní pokračovat i večer. Obecně by mělo platit, že na tuto denní dobu by mělo připadnout asi 30 % celkového energetického příjmu (pokud počítáte kalorie a váš denní příjem je přibližně 1200 kalorií, pak by večeře měla mít asi 360 kalorií). A je na vás, jak těchto 30 % využijete! Pokud je proměníte v pokrm, který obsahuje všechny potřebné živiny a zasytí (plus pokryje většinu chutí), pak vás mlsná ani vlčí hlad honit nebudou!

Pastelky do ruky

Za naše nezřízené mlsání může často nuda. Seriál v televizi nás nijak zvlášť nezaujme ani nezaměstná, a tak využíváme každou chvilku k návštěvám ledničky. Chyba. Zkuste si koupit omalovánky pro dospělé a začněte večer vybarvovat! Nejenže vás to bude bavit, ale navíc zaměstnáte mozek i ruce, takže na jídlo si ani nevzpomenete. Že nejste zrovna „vybarvovací“ typ? Zkuste třeba skládat puzzle.

Večerní úklid

Jak u vás v domácnosti vypadá „velký úklid“? Možná je mu zasvěcen skoro celý víkend, kdy smýčíte, vysáváte, vytíráte, oprašujete, leštíte, čistíte, omýváte, drhnete… Co takhle si domácí povinnosti rozdělit na večery všedních dnů? Jednak si je pěkně rozprostřete přes celý týden, takže se při nich úplně nezničíte, jednak budete mít volné víkendy. A kromě toho nebudete s hadrem v ruce mlsat. A navíc se i uklízení počítá jako jakýkoli jiný pohyb, takže si navíc i pravidelně zasportujete!

Zdravé mlsání

Přes to všechno se ale někdy chutí na sladké jen tak nezbavíme. Co s nimi? Sladkosti jako takové jsou cestou do pekel, je třeba je něčím nahradit. Co třeba takovou zdravou, improvizovanou zmrzlinou? Ano, čtete dobře. Tahle „zmrzka“ vám ale hlavu s kaloriemi nezamotá. Zkuste si do malých krabiček rozmačkat trochu svého oblíbeného ovoce a dejte je do mrazáku. V případě potřeby po jedné sáhněte a dopřejte si neslazenou dobrotu, která chutě na sladké spolehlivě utlumí (o nízkém počtu kalorií a prospěšných vitaminech ani nemluvě).

Nechce se vám zdržovat s výrobou ovocné dřeně? Pak vezměte hroznové víno a dejte ho zmrazit. Až vás bude honit mlsná, utrhněte si pár kuliček a cucejte je jako bonbony. Úspěch zaručen!

Elegantní sklenka

Jste zvyklí dávat si večer skleničku vína? Pak tento zvyk ještě jednou zvažte. Nejenže je alkohol poměrně kalorický (i když víno není zas takovým nepřítelem, tedy co se ve srovnání s jinými alkoholickými nápoji energetické hodnoty týče), ale především podporuje chuť k jídlu! A to je něco, co při snahách o zhubnutí (a navíc večer) nechcete. Jenže jak se onoho zvyku zbavit? Prostě si do své oblíbené vinné sklenice nalijte čistou vodu, ochucenou třeba plátkem citronu. Jednoduše ji stačí upíjet jako víno. Za chvíli už vám ani nepřijde, že si nepochutnáváte na vinném moku.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat